Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

8. marec – mednarodni dan žena

Objava: 05. 03. 2009 / 09:59
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

8. marec – mednarodni dan žena

Danes obhajamo mednarodni dan žena, ki na simbolni ravni želi opozoriti na ekonomsko, politično in družbeno enakopravnost žensk.

Pobudo za poseben dan žena je dala nemška feministka Clara Zetkin. Prvič so ga obeležili leta 1911, mednarodni dan pa je postal leta 1917. Praznik je tudi dan spomina na požar v ameriški tovarni Trinagle, kjer je leta 1911 umrlo več kot 140 delavk.

Katoliška Cerkev žensko postavlja v središče civilne družbe. Njena vloga je nenadomestljiva in vsaka ženska je povabljena, da v polnosti živi svoje dostojanstvo. Poklicana je, da se uresniči in uveljavi z darovi ter s tem prispeva k bolj prijazni družbi.

Z izvrševanjem poslanstva in uresničevanjem talentov ženska tudi oznanja evangelij in pričuje za človeku lastno dostojanstvo ter gradi občestvo. V življenju vsake ženske morajo zato biti izpolnjene zahteve po pravičnosti, miru in dostojanstvu. Družbeni nauk Cerkve zagovarja priznavanje človeškega dostojanstva, ki vsem lahko omogoči skupno in osebno(stno) rast.

Sveto pismo žensko izpostavi kot nosilko in posredovalko življenja. Že od stvarjenja dalje (prim. 1 Mz) je prisotno razlikovanje med moškim in žensko. Gre za dva posameznika z enakim dostojanstvom, ki se v različnosti medsebojno dopolnjujeta.

V zgodovini so različne družbene, politične, gospodarske ali verske okoliščine negativno vplivale na položaj žensk. Mnogim so bile kratene osnovne pravice in dostojanstvo. Znanstveni napredek, dostopno šolanje in družbene spremembe so vplivale na njihovo spremenjeno vlogo v družbi. V Katoliški Cerkvi so se v pojmovanju vloge ženske pomenljive spremembe zgodile po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965), saj je tudi Cerkev podprla njihovo aktivnejšo vlogo. Postopoma se je pridružila svetovnim organizacijam ter vladnim ustanovam, ki podpirajo in pospešujejo spoštovanje temeljnih pravic žensk.

Aktivna vloga žensk pripomore k zavestnemu iskanju kakovostne in pravične družbene ureditve, kjer nihče ni izključen. Cerkev se zaveda, da je razkorak »med črko in duhom« velik, zato neskladja želi odpravljati s pomočjo vzpostavljanja temeljnih človekovih pravic, miru in dostojanstva. Mednarodni dan žena pomeni priložnost za razmislek o aktualnem položaju in dostojanstvu žensk.


TISKOVNI URAD SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh