Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let papeškega pridigarja Cantalamesse

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 07. 2014 / 08:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
80 let papeškega pridigarja Cantalamesse

80 let papeškega pridigarja Cantalamesse

Kapucinski pater papežem služi že od leta 1980.

Raniero Cantalamessa, papeški pridigar, danes obhaja 80-letnico življenja. Italijanski kapucin papežem služi že od leta 1980 in je svoje nagovore doslej predstavljal trem papežem: Janezu Pavlu II., Benediktu XVI. in Frančišku. S tem je po delovnem stažu najstarejši sodelavec v papeževem krogu. Kot hišni pridigar pripravlja nagovore za papeža in člane rimske kurije ob adventnih in postnih petkih. V širši javnosti je zaslovel z oddajo na italijanski televiziji »Beseda za nedeljo«, ki jo je za državno televizijo Rai Uno pripravljal med leti 1994 in 2010.



Cantalamessa lahko v nasprotju s kardinali in škofi v rimski kuriji svoj položaj papeškega teologa opravlja tudi po dopolnjenem 80. letu starosti.

Mojster besede je nazadnje zbudil pozornost s svojim nagovorom na letošnji veliki petek v baziliki sv. Petra v Vatikanu, ko je plače menedžerjev, »petdesetkrat ali celo stokrat višje od plač delavcev«, označil kot »škandal«. Cantalamessa ne živi v Vatikanu, ampak v mestu Cittaducale, ki leži 85 km severovzhodno od italijanske prestolnice. Tam deluje kot duhovnik v nekem ženskem samostanu.



Kapucinski pater z zvenečim imenom (»Poje mašo«) se je rodil 22. julija 1934 v mestu Colli del Tronto v osrednji Italiji. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1958. V švicarskem Freiburgu je pridobil doktorski naziv iz filologije, v Milanu pa še drugega iz klasične filologije. Cantalamessa je predaval zgodovino zgodnjega krščanstva na katoliški univerzi v Milanu. Med leta 1975 in 1981 je bil član Mednarodne teološke komisije v Vatikanu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh