Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let slikarja Janeza Bernika

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 06. 09. 2013 / 06:59
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
80 let slikarja  Janeza Bernika

80 let slikarja Janeza Bernika

Slikar, grafik, kipar, likovni pedagog, pesnik Janez Bernik se je rodil leta 1933 v Guncljah pri Šentvidu nad Ljubljano.

Ko je novinarka italijanskega dnevnika Avvenire v daljšem intervjuju duhovnika in umetnika p. Marka Rupnika vprašala govorila sta o sodobni umetnosti v bogoslužnih prostorih , ali ji lahko pove ime kakšnega umetnika, ki s sodobno likovno govorico nagovarja, je bil jasen: »Janez Bernik, veliki slovenski slikar. Za cerkev v Ljubljani je ustvaril čudovito podobo obglavljanja Janeza Krstnika, v tem delu vidim simbolno podobo umetnosti 20. stoletja.«


Janez Bernik, obglavljenje Janeza Krstnika, cerkev Ljubljana Trnovo

Po končani šoli za umetno obrt je Janez Bernik študiral na Akademiji za likovno umetnost in leta 1955 diplomiral pri profesorju Maksimu Sedeju; pozneje se je izpopolnjeval pri Božidarju Jakcu in Riku Debenjaku ter bil kot štipendist francoske vlade na študiju v Parizu. Do leta 1970 je deloval kot svobodni umetnik, nato pa je poučeval slikanje in risanje na ljubljanski akademiji, vse do upokojitve leta 1996. Leta 1989 je postal izredni in leta 1993 redni član SAZU. Vsestranski ustvarjalec je imel v dobrih petdesetih letih več kot 60 samostojnih razstav v Sloveniji in po svetu, sodeloval je na več kot 400 skupinskih. Njegove stvaritve so v vseh večjih slovenskih galerijah in tudi v galerijah mnogih evropskih mest. Prejel je številne domače in tuje nagrade. Živi in ustvarja na Breznici pri Žirovnici na Gorenjskem.

Pogovor za prilogo Slovenski čas lahko preberete tukaj:

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-43-SlovenskiCas-6

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh