Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

85-letni papež bo osebno vodil vse postne in velikonočne slovesnosti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 31. 01. 2013 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

85-letni papež bo osebno vodil vse postne in velikonočne slovesnosti

Obhajanje velike noči 30. marca s pričetkom ob poldeveti uri zvečer.

Papež Benedikt XVI. bo tudi v letošnjem letu osebno vse bogoslužne slovesnosti v postnih in velikonočnih dneh v Rimu. Vrhunce praznovanja predstavljajo bogoslužje na cvetno nedeljo, obredi velikega petka s križevim potom v rimskem Koloseju in obhajanje velike noči v baziliki sv. Petra. Kot je razvidno s programa papeževih obveznosti v naslednjih dveh mesecih, ki so ga minuli torek objavili v Vatikanu, se bo obhajanje velikonočnih skrivnosti pričelo 30. marca ob poldeveti uri zvečer.

Februar se bo pričel s slovesnim bogoslužjem v Petrovi baziliki na praznik Jezusovega darovanja oz. svečnice v soboto, 2. februarja, ob polšesti uri zvečer. Praznik po svetu obhajamo tudi kot dan posvečenega življenja, zato se bo slovesne svete maše udeležilo tudi več sto predstavnikov redovnih skupnosti in ustanov posvečenega življenja, ki imajo sedež v Rimu.

Šest tednov trajajoči postni čas se prične na pepelnično sredo, 13. februarja, s spokorno procesijo na rimski Aventinski grič in z bogoslužjem v baziliki sv. Sabine. Pred tem bo papež 11. februarja na konzistoriju v Vatikanu uradno zaključil nekaj postopkov za beatifikacijo.

Na večer prve postne nedelje, 17. februarja, se v Vatikanu pričnejo tradicionalne enotedenske duhovne vaje za papeža in člane rimske kurije.

Obhajanje velikega tedna se bo pričelo na cvetno nedeljo, 24. marca, ob poldeseti uri dopoldan s procesijo palmovih vej na Trgu sv. Petra. Ob zaključku procesije bo Benedikt XVI. daroval sveto mašo na prostem.

Na veliki četrtek, 28. marca, bo papež zjutraj v baziliki sv. Petra posvetil sveta olja, ki se uporabljajo pri bogoslužju. Ob tem bo skupaj z navzočimi škofi in rimsko duhovščino obnovil duhoviške zaobljube. Na veliki četrtek zvečer bo Benedikt XVI. v lateranski baziliki obhajal bogoslužje zadnje večerje.

Obredi velikega petka, s katerimi se spominjamo Kristusovega trpljenja, se bodo pričeli ob peti uri popoldan v baziliki sv. Petra. Križev pot v Koloseju se prične petnajst minut čez deveto uro zvečer. Pripravo besedil za meditacijo je papež letos zaupal libanonskemu kardinalu in maronitskemu patriarhu, Bechari Boutrosu al-Raiu.

Obhajanje velike noči se bo letos z blagoslovom ognja in krstnim bogoslužjem pričelo pol ure prej kot običajno, ob poldeveti uri zvečer, kar bo petinosemdesetletnemu papežu omogočilo malce daljši počitek pred začetkom nedeljskih velikonočnih slovesnosti na Trgu sv. Petra. Blagoslov 'mestu in svetu' (urbi et orbi) bo sveti oče kot običajno podelil s sredinske lože na Petrovi baziliki.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh