Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z Marijo po vasi: 860 let župnije Velesovo

Za vas piše:
Angelca Maček
Objava: 12. 09. 2023 / 13:41
Oznake: Maša, Praznik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2023 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z Marijo po vasi: 860 let župnije Velesovo
Velesovska Marija je poromala po vasi. FOTO: Janez Ribnikar

Z Marijo po vasi: 860 let župnije Velesovo

Vse se je začelo, ko je grof Berthold III. zaprosil patriarha Ulrika II., da bi kapeli sv. Marjete v kraju Velesovo, ki je postavljena na njegovem »alodu«, podelil krstne in pogrebne pravice.

In tako je bila leta 1163 v prisotnosti cerkvenih in posvetnih dostojanstvenikov podpisana bula o ustanovitvi župnije Velesovo. To se je zgodilo v Šentrupertu na Dolenjskem. V župniji Velesovo smo tako v nedeljo, 10. septembra, praznovali 860 let ustanovitve župnije.

Sveto mašo je daroval nadškof Zore. FOTO: Janez Ribnikar

Praznik smo počastili s sveto mašo, ki jo je v prisotnosti več duhovnikov daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Pri petju je sodelovalo več kot 100 pevcev iz šenčurske dekanije. Nad pevskimi vajami in izborom pesmi je bedel Damijan Močnik. Združenemu zboru pa so dirigirali še domači organist Dane Selan, ki je bil pobudnik skupnega sodelovanja, Mojca Gabriel in Matic Podobnik. Za spremljavo na orglah je poskrbel Matic Podobnik, med njegovim vodenjem zbora pa ga je na orglah zamenjala Damijana Božič Močnik.

Sodelovalo je več kot 100 pevcev. FOTO: Janez Ribnikar

Po maši smo iz cerkve v Adergasu ponesli najstarejši romarski Marijin kip na Slovenskem. Ob petju, molitvi in pritrkovanju se je procesija vila do cerkve na Trati in nazaj do mesta njenega najdenja. Združeni zbori so sodelovali s petimi litanijami in lepimi Marijinimi pesmimi. Maše in procesije se je udeležilo veliko vernikov in mladine, manjkale pa niso niti narodne noše.

Procesija je bila res slovesna. FOTO: Janez Ribnikar

Po končani slovesni maši in procesiji smo se vsi prisotni zbrali pred mogočnim Marijinim svetiščem. Gospodinje so pripravile pecivo in vsi smo se podružili v prijetnem pogovoru. Zahtevno organizacijo dogodka, ki smo se ga spominjali, je vodil domači župnik Slavko Kalan. Ob koncu se je vsem, ki so z veseljem priskočili na pomoč, iskreno zahvalil.

Marijo so po Velesovem ponesli mladi fantje. FOTO: Janez Ribnikar

V spomin na Marijin rojstni dan – mali šmaren imamo procesijo v Velesovem vsako leto v nedeljo po malem šmarnu. Želimo si, da bi moč blagoslova in molitve napolnjevala vso Marijino dolino, prebivalce in vse romarje ter turiste, ki se pomudijo v našem kraju.

Nalaganje
Nazaj na vrh