Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova Vovkova romarska pot na Gorenjskem [FOTO]

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 04. 06. 2023 / 16:53
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2023 / 20:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova Vovkova romarska pot na Gorenjskem [FOTO]
Med klepetom s soromarji in krajšimi molitvenimi postanki ob kapelicah je pot kljub slabemu vremenu hitro minevala. FOTO: Katarina Ropret

Nova Vovkova romarska pot na Gorenjskem [FOTO]

Župnija Breznica je minulo soboto organizirala prvi romarski pohod od Tržiča do Breznice in s tem otvorila novo Vovkovo romarsko pot.

Vovkova pot je še ena od aktivnosti, s katerimi želi župnija obeležiti 60. obletnico smrti in 100. obletnico nove maše svojega rojaka nadškofa Antona Vovka ter prispevati svoj kamenček k pospešitvi Vovkovega svetniškega postopka.

Župnija Breznica z župnikom Gašperjem Maukom je organizirala prvi Vovkov romarski pohod. FOTO: Katarina Ropret

»Kako lepo je bilo, ko sem peš romal na Brezje«

Znano je, da je Anton Vovk v mladih letih zelo rad peš poromal k Mariji Pomagaj na Brezje. Takole je zapisal: »Kako lepo je bilo v dijaških letih, ko sem tolikrat iz Vrbe peš romal na Brezje, v poletju večkrat kar vsako nedeljo, in sem tam ob Pomočnici svoj poklic le utrjeval.«

Pot ni zahtevna in je dobro označena. FOTO: Katarina Ropret

Da bi se Vovkovega duha oživilo tudi z romanji, je župnija Breznica letos ob pomembnih obletnicah svojega rojaka postavila dobrih 23 kilometrov dolgo Vovkovo pot. Ta povezuje štiri kraje, ki jih je pokončni škof pomembno zaznamoval: Breznico na Gorenjskem, kjer je bil Vovk krščen; Vrbo, njegovo rojstno vas; Brezje, kamor se je hodil priporočat Mariji Pomagaj; in Tržič, kjer je pred vojno deloval kot kaplan in župnik.

Brezniški župnik Gašper Mauko v pogovoru s tržiškim župnikom Tomažem Prelovškom ob novi Vovkovi razlagalni tabli v Tržiču. FOTO: Katarina Ropret

Vztrajati v dežju in viharju

Romarji, ki so se v deževnem sobotnem jutru zbrali z vse Gorenjske, pa tudi iz Ljubljane in Dolenjske, so Vovkovo pot prvič prehodili v obratni smeri: od Tržiča do Breznice. V Tržiču jih je s kavo in kratko razlago Vovkovega tržiškega obdobja najprej gostoljubno sprejel tržiški župnik Tomaž Prelovšek in z blagoslovom na pot pospremil brezniški župnik Gašper Mauko, nato so vzeli pot pod noge in se odpravili proti Brezjam.

Dež, ki je vztrajal skoraj vseh pet ur romanja, romarjem ni prišel do živega. FOTO: Katarina Ropret

Med klepetom s soromarji in krajšimi molitvenimi postanki ob kapelicah je pot kljub slabemu vremenu hitro minevala. Vovkova pot ni zahtevna: vodi po asfaltnih in gozdnih poteh, nekatere od njih so že stare romarske poti. Je dobro označena s 4 razlagalnimi tablami in z znakom Vovkove poti, ki ga je oblikovala brezniška župljanka Mateja Kozmus.

Romarska druščina, zbrana pred Marijo Pomagaj na Brezjah. FOTO: Katarina Ropret

Na Brezjah je sledil daljši postanek za malico in priporočitev Mariji Pomagaj, nato je pot vodila naprej proti Prešernovi Vrbi. Pred idilično cerkvico sv. Marka so romarje z okrepčilom presenetile Vovkove pranečakinje iz Vrbe, srečali pa so tudi še eno od njegovih zadnjih živečih nečakinj.

Molitev ob kapelici pod vodstvom br. Jurija Slamnika, kapucina iz Štepanje vasi, sicer pa tudi domačina iz brezniške župnije, ki je na romanje pripeljal kar cel kombi sožupljanov iz Ljubljane. FOTO: Katarina Ropret

Od Vovkove rojstne hiše v Vrbi, v kateri se je 100 let pred Vovkom rodil njegov prastric France Prešeren, je do cerkve Žalostne Matere Božje le še dober kilometer hoje. Tu se je popotnikov vendarle usmililo tudi sonce, da so romanje zaključili z veseljem in s soncem obsijani.

Okrepčilo in gostoljubje domačink pred cerkvico sv. Marka v Vrbi. FOTO: Katarina Ropret

Še simbolika vremena je bila ta dan močno zgovorna: tako kot je Vovk vse svoje življenje moral vztrajati v viharnih razmerah povojnega obdobja in prestajati ustrahovanja in celo zažig, so tudi romarji vse dopoldne vztrajno nadaljevali pot v deževnem vremenu, ob koncu pa se je nebo nad njimi le razjasnilo.

Vilko Papler, Vovkov pranečak in idejni oče Vovkove poti, pred doprsnim kipom Antona Vovka na cerkvi sv. Marka. FOTO: Katarina Ropret

Pobudnik Vovkove poti

Romarskega pohoda se je udeležil tudi idejni oče Vovkove poti, Vovkov pranečak Vilko Papler. »Ideja za Vovkovo pot se je rodila že pred korono,« je povedal Papler, ki je tudi član odbora za Vovkovo beatifikacijo. »V odboru poskušamo skrbeti tudi za to, da se s posameznimi dogodki ohranja živ spomin na nadškofa. Ker sem sam navdušen pohodnik, se mi je zdela romarska pohodniška pot zelo primerna za ta čas. Včasih so rekli: vera peša, misijon bo treba narediti. Danes pa smo si rekli: vera peša, pohod bo treba narediti,« je hudomušno pojasnil ozadje nastanka Vovkove romarske poti in nove evangelizacijske pristope Papler, ki sicer z ženo rad hodi tudi po slovenski Jakobovi poti. »Novi brezniški župnik Gašper Mauko je idejo zagrabil tako, kot je treba, pa se je pot postavila.«

V Vrbi smo srečali gospo Ivanko, eno od dveh še živečih nečakinj nadškofa Vovka. FOTO: Katarina Ropret

Želja obeh je, da bi se romarska pot »prijela«, da bi se ljudje nanjo radi podajali in se med njo priporočali nadškofu Vovku ter prosili za slovenski narod. Ker ni zahtevna, je zelo primerna tudi za najrazličnejše skupine: oratorije, birmance, pevske zbore, družine z otroki.

Za konec pa še sladko presenečenje izpod rok brezniških organizatork pohoda. FOTO: Katarina Ropret

Podroben opis in zemljevid Vovkove poti je na voljo na spletni strani župnije Breznica. Župnija Breznica vabi še na tri dogodke v okviru Vovkovih dni: v sredo bo v župnijski cerkvi Žalostne matere božje na Breznici maša s sodelovanjem in krajšim koncertom duhovniškega okteta Oremus, v soboto literarni večer s Pavletom Ravnohribom in Gregorjem Čušinom pred cerkvijo sv. Marka v Vrbi in v nedeljo, 18. junija, sklepna slovesna sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Več fotografij Katarine Ropret pa v spodnji fotogaleriji (klik za povečavo na prvo fotografijo, nato pa drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh