Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko devetim duhovnikom »pridiga« in dirigira ženska

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 31. 05. 2023 / 09:01
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 15:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko devetim duhovnikom »pridiga« in dirigira ženska
Duhovniški oktet Oremus z dirigentko Damijano Božič Močnik. FOTO: Matjaž Maležič

Ko devetim duhovnikom »pridiga« in dirigira ženska

Duhovniški oktet Oremus z dirigentko Damijano Božič Močnik v tem tednu vabi na dva koncerta: v nedeljo, 4. junija, na svoj letni koncert v baziliki v Stični, v sredo, 7. junija, pa bodo imeli koncert na Vovkovih dnevih na Breznici.

Duhovniški pevski sestav Oremus bogati glasbeno prostorje že sedemnajst let. Nadeli so si ime ime Oremus, ime, ki izkazuje, da je petje za duhovnika najprej molitev. V sedemnajstih letih pevskega druženja so s petjem in pričevanjem razveseljevali poslušalce v številnih župnijah doma, v zamejstvu in po svetu; izdali so tudi dve zgoščenki: leta 2010 »Cerkveno leto s pesmijo« (založba Salve), tri leta pozneje pa še »Oremus za domovino« (založba Družina) – pred izdajo slednje zgoščenke, ko so zaznali, da bi moral nekdo njihovo petje usmeriti tudi profesionalno, so medse povabili zborovodkinjo in dirigentko Damijano Božič Močnik, ki z njimi ustvarja še danes. V novi tiskani številki objavljamo z dirigentko daljši pogovor. 

Gospa Damijana Božič Močnik, osem duhovnikov in dirigentka – je to svetovni fenomen? 

(nasmeh) Tega ne vem. Gotovo pa je fenomen, da imamo oktet z devetimi pevci-duhovniki.

Dirigentka Damijana Božič Močnik. FOTO: Matjaž Maležič

Oktet z devetimi pevci? 

Prišla je bolezen in eden od pevcev je bil dalj časa odsoten, kasneje še eden. Našli smo »nadomestnega« pevca, ki pa je po vrnitvi obeh pevcev želel ostati z nami. Kar je bilo za vse nas prijetno in mene kot zborovodkinjo to prav nič ne moti. Na nastopih poslušalcem povem, da naj ne štejejo dvakrat, da prav vidijo in se ne motijo: oktet ima devet pevcev. V resnici resno razmišljamo, da bi se nam pridružili še trije – dvanajst pevcev kot dvanajst apostolov. Torej kar povabim: duhovniki s posluhom in željo po ustvarjanju z nami: povabljeni na avdicijo!

Pa si »gospodje« pustijo dirigirati?

Vsak po svoje smo močni individualisti – jaz učiteljica, skoraj petnajst let ravnateljica, oni župniki ali kaplani, drug drugega »brusimo«, skupaj rastemo – na glasbenem in duhovnem področju. Vsem nam je glasba v izziv, sprostitev, balzam za dušo. Naredim vse, kar znam in zmorem, da jih dobro naučim, duhovniki pa dopustijo, da jih vodi ženska roka. Če skupaj vztrajamo deset let, je najbrž to znamenje, da delamo prav.

Kaj bo na programu na letnem koncertu v stiški baziliki?

Želja pevcev je, da imamo letni koncert vedno v drugi božjepotni cerkvi. Letos je to v stiški cerkvi Žalostne Matere Božje, zato bo uvodni del koncerta »pozdrav« zavetnici bazilike; nadaljevali bomo z novo naštudiranim programom, med njimi so tudi zahtevnejše skladbe tujih skladateljev. Koncert bomo sklenili s sklopom Marijinih pesmi – Marija je pevcem pri njihovem duhovniškem poslanstvu zelo blizu. Za zaključek bomo izvedli skladbo na besedilo Alojzija Grozdeta »Pevčeva molitev«, ki jo je prav za Oremus uglasbil skladatelj Aleš Makovec.

Kakšen je odnos med devetimi duhovniki in žensko- dirigentko, kdo komu pridiga, kaj se pogovarjajo po rednih sredinih vajah in kaj na dolgih poteh v kombiju, ko se odpravijo na turnejo po Evropi, pa tudi, v kakšni pevski kondiciji je sestav … o tem v 22. tiskani številki Družine.

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh