Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Adijo, Boris! Britanski premier odhaja s položaja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 07. 07. 2022 / 09:44
Oznake: Politika
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 16:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Adijo, Boris! Britanski premier odhaja s položaja
Boris Johnson se je v zavest evropejcev zagotovo najbolj vtisnil kot neomajen zagovornik brexita. FOTO: Wikipedija

Adijo, Boris! Britanski premier odhaja s položaja

Vladavine Borisa Johnsona na mestu premierja Združenega kraljestva je konec. Po valu odstopov v svojem kabinetu je tako danes napovedal svoj odhod z mesta predsednika konservativcev, po izvolitvi naslednika pa bo sledilo še njegovo slovo z mesta predsednika vlade.

Meseci in tedni neprestanih političnih pretresov v britanski vladi so ta teden dosegli vrhunec. Potem ko sta v torek v razmiku zgolj desetih minut odstopila minister za finance Rishi Sunak in minister za zdravstvo Sajid Javid, je na Downing Streetu 10 nastal popoln kaos. Do njunih odstopov je prišlo po razkritju, da je bil Chris Pincher, ta je bil odgovoren za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev, vpleten v spolno nasilje in v nočnem klubu otipaval dva moška. Po valu obtožb je ta nato tudi uradno priznal, da je pri zabavi v zasebnem klubu »preveč pil« in s svojim vedenjem »osramotil sebe in druge«. Zato je odstopil s položaja, vendar je ostal poslanec. Premier Johnson se je sprva izgovarjal, da februarja, ko ga je imenoval na položaj, ni vedel za obtožbe proti Pincherju. Toda v resnici je bil Johnson s temi obtožbami seznanjen že leta 2019. Zato je v torek dejal, da je bilo Pincherjevo imenovanje »napaka« in se zanjo opravičil.

Kaplja čez rob

To je bilo za imenovana ministra očitno kaplja čez rob, zato sta nemudoma pospravila svoji pisarni. Oba ministra sta odstop tudi komentirala na družbenem omrežju Twitter. Minister Javid je ob tem tako zapisal: »Jasno mi je, da se razmere pod vašim vodstvom ne bodo spremenile.« Njegov kolega Sunak pa se je od vlade poslovil z besedami: »Javnost upravičeno pričakuje, da bo vlada delovala kompetentno in resno.«

Za Johnsona, ki je prejšnji mesec le s težavo preživel glasovanje o zaupnici, je bil to nov hud udarec. Že na tedanjem glasovanju je proti njemu glasovalo kar 40 odstotkov njegovih lastnih poslancev in nobenega dvoma ni, da bi bil danes rezultat še slabši. Da se bliža konec, so vse bolj slutili tudi njegovi uslužbenci.

Tako je v sredo zvečer na Downing Street odšla delegacija njegovih lastnih ministrov in mu sporočila, naj se v dobro stranke, poslovi iz položaja. Da bi bil kaos popoln, je bil med njimi tudi Nadhim Zahawi, novi finančni minister, ki je šele dan prej nadomestil svojega predhodnika Rishija Sunaka.

Razkol stranke in odstop

Po pregledu seznamov podpornikov in nasprotnikov je bilo jasno, da je Johnson s svojim kljubovanjem popolnoma razklal torijsko stranko. Njegove možnosti preživetja so bile z vsakim dnem manjše, saj je val odstopov iz kabineta že dosegel v tem smislu najbolj katastrofičen mandat njegove predhodnice Therese May. Pravzaprav je ta v zadnjih štiriindvajsetih urah dosegel ravni, da mu je le s težavo sledila tudi posebna novinarska ekipa pri BBC.

Politični analitiki so bili skoraj soglasnega mnenja, da Johnsona čaka gotov konec, vendar pa ga ob njegovem kljubovanju nihče ni mogel kar enostavno vreči iz položaja. Eden od njegovih najglasnejših kritikov, strankarski kolega Andrew Mitchell je za BBC tako povedal: »To je podobno smrti Rasputina. Bil je zastrupljen, zaboden, ustreljen, njegovo truplo je bilo vrženo v ledeno reko, a še vedno živi.«

Naposled se je Johnson le vdal in danes dopoldne novinarjem napovedal svoj odstop. Ta bo potekal v dveh delih. Najprej bo odstopil kot vodja konservativcev, po izbiri njegovega naslednika pa bo sledil še odstop z mesta predsednika vlade. Ta naj bi se tako zgodil šele jeseni.

Teden pretresov

Zgolj z najavo odstopa je Johnson sprožil nov pretres, saj je s tem odprl tudi tekmo za svojega naslednika. Zato gre pričakovati, da bodo vlado v prihodnjih urah vlado zapustili tudi vsi tisti, ki si na kakršen koli način obetajo položaje v prihodnji vladi. Tako je zgolj dva dni po imenovanju že odstopil tudi novi finančni minister Nadhim Zahawi.

Povsem drugačno strategijo pa je na primer izbrala ministrica za delo in pokojnine Therese Coffey, ki pravi, da bo ostala na položaju, saj bo s tem zagotovila, da se »kolesje vlade še naprej vrti«.

Po mnenju političnega urednika pri BBC Chrisa Masona je bil premier Johnson pri napovedi odstopa z mesta predsednika stranke in kasneje tudi vlade celo nekoliko prepozen. Val odstopov v zadnjih dneh je namreč bil morda prevelik, da bi njegova vlada lahko zdržala do jeseni. V tem primeru ga od slovesa z Downing Streeta morda loči še največ nekaj dni.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh