Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstop petih tesnih sodelavcev Borisa Johnsona

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 02. 2022 / 10:24
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odstop petih tesnih sodelavcev Borisa Johnsona
Boris Johnson se je v zadnjem času znašel pod plazom kritih zaradi zabav na Downing Streetu v času epidemije. FOTO: Twitter Boris Johnson

Odstop petih tesnih sodelavcev Borisa Johnsona

Britanski premier Boris Johnson je v četrtek ostal brez štirih tesnih sodelavcev. V razmiku nekaj ur so namreč odstopili vodja njegovega kabineta Dan Rosenfield, njegov glavni osebni tajnik Martin Reynolds ter še dva njegova svetovalca. Danes je odstopila še ena od političnih svetovalk.

Sprva sta odstopila premierjev svetovalec za komunikacije Jack Doyle in ena njegovih najzvestejših sodelavk, politična svetovalka Munira Mirza, čez nekaj ur pa še Rosenfield in Reynolds, poročanje tujih agencij povzema STA. Danes je odstopila še ena politična svetovalka, Elena Narozanski, ki je bila zadolžena za vprašanja žensk in kulture.

Na položaju, dokler ne pride naslednik

Tiskovna predstavnica vlade je sporočila, da je vodja kabineta Rosenfield ponudil odstop, ki ga je premier sprejel. Rosenfield bo ostal na položaju, dokler ne najdejo zamenjave zanj. To prav tako velja za premierjevega glavnega osebnega tajnika Reynoldsa, ki naj bi se po informacijah vrnil na zunanje ministrstvo.

Odstopi brez navedbe razloga

Čeprav razlogov za odstop niso navedli, pa naj bi poročanju BBC vsi, z izjemo Munire Mirza, odstopili zaradi zabav na Downing Streetu v času ustavitev javnega življenja med pandemijo. Eden je poslal vabilo na pijačo na vrtu, druga dva pa sta pripravila napačen odgovor Johnsona po tednih kritik zaradi zabav. Mirza pa je odstopila, ker se premier ni hotel opravičiti zaradi lažnih obtožb na račun vodje opozicijskih laburistov Keira Starmerja, da kot vodja državnih tožilcev ni preganjal spolnih zlorab pokojnega televizijskega zvezdnika in pedofila Jimmyja Savila.

Laburisti: Johnson naj razmisli, ali ni težava v njem

Na dogajanje so se odzvali tudi v vrstah laburistov. Visoka predstavnica laburistov Angela Rayner je odstop komentirala z besedami, da je morda »končno napočil čas, da se Johnson pogleda v ogledalu in razmisli, ali težave ne predstavlja prav on sam.«

Opravičilo da, odstop ne

Visoka uradnica Sue Gray je pod drobnogled vzela 16 družabnih srečanj na Downing Streetu, med drugim Johnsonovo rojstnodnevno zabavo. V poročilu, ki je bilo objavljeno konec januarja, je navedla več napak, spominja STA. Naštela je več zdrsov v vodenju in napačnih presoj na različnih ravneh vladnega in premierjevega kabineta, saj nekateri dogodki po njeni oceni ne bi smeli biti dovoljeni. 57-letni Johnson se je sicer opravičil, a zavrnil pozive k odstopu.


Nalaganje
Nazaj na vrh