Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška poroka britanskega premierja Johnsona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 05. 2021 / 11:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2021 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliška poroka britanskega premierja Johnsona

Katoliška poroka britanskega premierja Johnsona

Tretja poroka, toda prva cerkvena; soproga Carrie naj bi bila dejavna katoličanka.

Mladoporočenca Carrie in Boris Johnson FOTO: James Cleverly/Twitter

Predsednik britanske vlade, 56-letni Boris Johnson, se je minuli konec tedna poročil s svojo življenjsko spremljevalko, 33-letno Carrie Symonds, poroča avstrijski Kathpress. Po navedbah britanskih medijev je bila cerkvena slovesnost zaradi še vedno veljavnih protikoronskih ukrepov v ožjem krogu v londonski westminstrski stolnici, stolni cerkvi katoliške westminstrske nadškofije. Johnson je po Robertu Banksu Jenkinsonu (leta 1822) prvi britanski premier, ki se je poročil na tem položaju.

Za Johnsona je poroka s Symondsovo že tretja zakonska zveza; ker pa s prvima dvema soprogama, 57-letno Allegro Mostyn-Owen in 56-letno Marino Wheeler, ni bil poročen cerkveno, ta dva zakona po katoliških predpisih nista veljavna. Poroka s Symondsovo je Johnsonova prva cerkveno potrjena zakonska zveza.

Krst v Katoliški cerkvi, prestop k anglikancem, vrnitev v katolištvo

Boris Johnson je prvi predsednik britanske vlade, ki je bil krščen v Katoliški cerkvi. Med študijem na kolegiju Eton je svoje katolištvo zamenjal za anglikansko vero. Symondsovo na Otoku poznajo kot dejavno katoličanko.

Septembra lani sta starša v westminstrsko stolnico že prinesla h krstu nekajmesečnega sina Wilfreda. Iz zakonske zveze z Marino Wheeler ima Johnson dva sinova in dve hčeri, leta 2019 pa se je razvedelo, da ima še tretjo, nezakonsko hčer. Natančno število Johnsonovih otrok uradno ni znano.

Britanska publicistka in cerkvena izvedenka Catherine Pepinster je cerkveno slovesnost ob Johnsonovi tretji poroki na družbenem omrežju Twitter komentirala z besedami: »Zdi se kot izgubljeni sin, ki se vrača k očetu. Krščen v Katoliški cerkvi, nato član Anglikanske cerkve, poročen drugje, zdaj pa lahko obhaja katoliško poroko.« Njen tvit je bil odziv na izzivalno vprašanje: »Čestitke in vse to, ampak resno vprašanje za Katoliško cerkev: kako je ta dvakrat poročeni serijski prešuštnik prišel do katoliške poroke?«

Odziv westminstrske nadškofije

Po navedbah britanskih medijev je westminstrska nadškofija v izjavi za javnost potrdila, da se je Boris Johnson, ki je prejel zakrament svetega krsta v Katoliški cerkvi, kljub prejšnjima dvema zakonoma lahko poročil po katoliškem obredu, saj je bila to njegova prva cerkvena poroka. Kljub uradnemu pojasnilu se je med katoliškimi verniki na Otoku ob premierjevi poroki razvila živahna razprava o cerkvenih predpisih.

Na Twitterju se je oglasil tudi katoliški časnikar in avtor ter biograf papeža Frančiška, Austen Ivereigh, ki je zapisal: »Mnogi se sprašujejo, kako je lahko Katoliška cerkev, ki slovi po svojem odločnem vztrajanju pri neločljivosti zakonske zveze, priča sklenitvi svetega zakona dvakrat ločenega premierja, ki je v javnosti znan po povsem nasprotnem ravnanju. Kakšno sporočilo s tem pošilja svetu?« Ivereigh pojasni, da imajo katoličani »pravico do prejemanja zakramentov« in če izpolnjujejo, kar od njih zahtevajo predpisi, jim te pravice ne sme odvzeti nihče.

Tiskovni predstavnik westminstrske stolnice pa je dodal: »Nevesta in ženin sta oba župljana westminstrske župnije in krščena v Katoliški cerkvi. Pred poroko so bili opravljeni vsi potrebni koraki, po cerkvenem in civilnem pravu, in vse formalnosti ustrezno urejene. Mladoporočencema želimo vso srečo.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh