Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Advent je čas upanja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 12. 2014 / 14:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Advent je čas upanja«

»Advent je čas upanja«

Papež: vsakodnevno služenje očetov, mater, starih staršev, redovnikov in župnijskih sodelavcev »vzbuja upanje«.

Advent za papeža Frančiška pomeni čas upanja. V prvem adventnem tednu je na družbenem omrežju Twitter zapisal, kako nam adventni čas daje upanje, »ki ne razočara«. In to upanje je Kristus.



Med eno izmed jutranjih maš v kapeli Doma sv. Marte pa je v tem tednu vernike pozval, naj v adventu prosijo Kristusa, »da bi trdno stali na skali, ki je On sam«. Kristjan ne sme staviti na stvari, »ki danes so, jutri pa jih ni«, je dejal Frančišek in ob tem spomnil na tiho rast dobrega v svetu – ob vsakodnevnem požrtvovalnem služenju očetov, mater, starih staršev, redovnikov in župnijskih sodelavcev. Vse to »vzbuja upanje«, je prepričan sveti oče.

Sicer pa papež Frančišek vestno skrbi, da latinščina ni »mrtev jezik«. Njegov račun v latinskem jeziku na družbenem omrežju Twitter je v preteklem tednu presegel že 300.000 uporabnikov, s čimer imajo tviti z naslova pontifex@ v jeziku Julija Cezarja več naročnikov kakor denimo v njegovi nemški (226.000) in arabski (165.000) različici. Na prvem mestu je še vedno španski račun s 7,35 milijoni sledilcev. Frančišek je od svojega nastopa papeške službe marca lani doslej objavil 433 kratkih sporočil v latinščini.

Predsednik Papeške akademije za latinščino, Ivano Dionigi, je za Radio Vatikan takole komentiral: »Zdi se mi, da bi morali v današnji zmešnjavi besed znova malce bolj slediti Tacitu in se naučiti, da bi cenili vrednost posameznih besed.« Zgoraj omenjeni Frančiškov tvit je ogrel srce marsikakšnemu latinistu: »Spem quippe quae nullo modo destituat nos infundit cordibus nostris Tempus Adventus«, je zapisal sveti oče, po naše pa bi rekli: »Adventni čas nam prinaša upanje, upanje, ki ne razočara.«

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh