Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Advent s Slovenskim oktetom

Za vas piše:
K. H.
Objava: 14. 12. 2012 / 10:55
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Advent s Slovenskim oktetom

»Danes je za nas zasijala posebna zvezda – izšla je zgoščenka z božičnimi pesmimi,« je včeraj Jože Vidic pozdravil obiskovalce koncerta na ljubljanskem gradu.

»Danes je za nas zasijala posebna zvezda – izšla je zgoščenka z božičnimi pesmimi,« je včeraj Jože Vidic pozdravil obiskovalce koncerta na ljubljanskem gradu.

A na koncertu, ki je bil v sklopu prireditev Zvoki klasike na ljubljanskem gradu, pevci Slovenskega okteta niso »prehitevali« časa. Z božične zgoščenke so sredi adventnega časa zapeli »le« dve pesmi Glej zvezdice božje in Rajske strune, zadonite, s čarobnostjo pesmi ostalega repertoarja pa so pevci le prihajali »božiču in novemu letu naproti«, kot so naslovili koncert.

V prvem delu koncerta so pevci prepevali adventne in Marijine pesmi, med drugim Ave Marija skladatelja Franca Xaverja Biebla, O magnum mysterium Mortena Lauridsena ter pesmi naših protestantskih piscev Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in Primoža Trubarja, ki jih je uglasbil Janez Močnik, vse pa govorijo o prihodu Odrešenika.

Bolj živahen, razigran in na trenutke precej navihan je bil drugi del koncerta. Pevci so ob spremljavi pianistke Urške Vidic zapeli osem pesmi z zgoščenke Kaktus, ki so v zadnjem obdobju skoraj obvezni repertoar na nastopih Slovenskega okteta. To so pesmi, ki jih je izvajala nemška vokalna skupina Comedian harmonists, v slovenščino pa je vsa besedila prepesnil Jože Humer. Za dodatke, ko jih je poslušalstvo s ploskanjem znova in znova privabljalo na oder, so pevci prepevali dobesedno »glasbene želje« - med drugim za njihovo najmlajšo oboževalko, dveletno Valentino, ki že zna na pamet večino oktetovih »zimzelenih«.

Po koncertu so obiskovalci koncerta že lahko kupili zgoščenko Božič s Slovenskim oktetom, na kateri je petnajst najbolj poznanih božičnih skladb. Zgoščenka je projekt, ki ima korenine v letu 1966, ko je Slovenski oktet izdal svojo prvo ploščo z božičnimi skladbami, ki jih je za tedanjo sestavo okteta priredil skladatelj Matija Tomc, zvoki te plošče pa so mnogo let bogatili slovenske domove širom sveta in ljudi zbliževali z domačnim izročilom. V zadnjem obdobju delovanja so projekt nadgradili z novimi priredbami Janeza Močnika in Jožeta Vidica. Vse skladbe z zgoščenke sodijo v zakladnico najlepših slovenskih božičnih napevov. Projekt je Slovenski oktet pripravil v družbi odličnega virtuoza, organista Toneta Potočnika.

Medijski pokrovitelj nove zgoščenke je Družina, ki skupaj s Slovenskim oktetom pripravlja božični koncert na praznik svetih treh kraljev v ljubljanski stolnici po večerni maši. Zgoščenko lahko kupite v spletni knjigarni Družine: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjigarna/1484EC78E7E3FEA9C1257AD1003C26EC?OpenDocument,
v Družininih prodajalnah ali naročite po telefonu 01/360-28-28 še pred božičem, da bo, kot pravijo pevci Slovenskega okteta »Božična pesem zazvenela v vaših domovih in vas napolnila s toplino in mirom«.


Foto: Janez Kotar

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh