Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Adventni venček naj postane srce našega doma«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 02. 12. 2023 / 05:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2023 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Adventni venček naj postane srce našega doma«
S prvo adventno nedeljo začenjamo čas duhovne in bogoslužne priprave na božič. FOTO: Tatjana Splichal

»Adventni venček naj postane srce našega doma«

Zunanje znamenje priprave na božič predstavlja tudi adventni venček. Štiri svečke na adventnem venčku ponazarjajo štiri adventne nedelje, njihova svetloba pa simbolizira rast dobrega v našem življenju in prihod večne luči.

Okrogla oblika adventnega venčka predstavlja popolnost in večnost. Zelene vejice nam pričajo o življenju ter o Jezusu Kristusu, ki prihaja med nas. Če pa izdelamo adventni venček iz oljčnih vejic, le-te naznanjajo tudi to, da je rojstvo prvi korak na poti do velike noči. 

Adventni venček se je kot okras in liturgični simbol adventnega časa, prevzet od germanskih narodov, v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja. 

Simbolika vijolične barve svečk predstavlja upanje, da bo tema premagana. Vijolična barva je tudi barva pričakovanja in spokornosti (in je značilna tudi v postu, pri zakramentu sprave in pri pogrebih) in izraža naše upanje v vstajenje. 

Čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih. FOTO: Tatjana Splichal.

 Štiri sveče imajo več pomenov. Predstavljajo lahko štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta), štiri strani neba (sever, jug, vzhod in zahod) ali štiri letne čase. 

Nekateri razlagalci štiri sveče oz. štiri adventne nedelje povezujejo s štirimi obdobji zgodovine odrešenja (od stvarjenja do Abrahama; od Abrahama do judovskih kraljev; od judovskih kraljev do babilonske sužnosti; od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva). 

Štiri svečke pa nas spominjajo tudi na našo minljivost in predstavljajo človekovo življenje, saj je prižgana sveča vsak trenutek manjša, kar nas spominja na tuzemsko minljivost in priča o tem, da smo tudi mi vedno bliže sklepu življenja. 

Ko tekom adventa prižigamo adventne svečke, je v naših domovih vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

V letošnjem adventnem času si torej vzemimo več časa za molitev ob adventnem venčku, naj ne bo to le okras na naši mizi, pač pa naj nas usmerja v pravo skrivnost božične noči. 

Molitev ob adventnem venčku: Nebeški Oče, tudi to leto nam podarjaš adventni čas. Naj postane ta adventni venček srce našega doma v tem času. Kakor bomo vsako nedeljo prižgali novo svečo, tako nam daj rasti v ljubezni do Jezusa. Pripravi nas na praznik njegovega rojstva in naj vedno bolj verujemo, da je on pot, resnica in življenje. Amen.

Besedilo v članku je delno povzeto po spletni strani Katoliške cerkve

Nalaganje
Nazaj na vrh