Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistan: ciljno iskanje kristjanov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 08. 2021 / 06:00
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistan: ciljno iskanje kristjanov
Po nekaterih ocenah v Afganistanu živi od deset do dvanajst tisoč kristjanov, od tega naj bi bilo nekaj sto katoličanov FOTO: Vatican Media

Afganistan: ciljno iskanje kristjanov

Talibani po prevzemu oblasti v Afganistanu ciljno iščejo in pobijajo kristjane. Ti trenutno nimajo na voljo nobenega varnega zatočišča, saj so vse meje zaprte, letalske povezave pa prekinjene.

Novi oblastniki imajo v svojih rokah seznam kristjanov, ki jih ciljno iščejo, da bi jih umorili, po navedbah spletnega portala kath.net poroča »pastor X.« iz Afganistana. Združenje »Frontier Alliance International« je objavilo njegovo pričevanje. »Pastor X.« deluje v sklopu »Global Catalytic Ministries«.

Kristjani v Afganistanu so trenutno v smrtni nevarnosti.

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je povsem zapuščeno in ljudem ne nudi več varnega zatočišča. Po besedah »pastorja X.« se bodo ljudje najverjetneje zatekli v gore, v nasprotnem primeru pa jim pastor priporoča, naj se zadržujejo na svojih domovih, da ne bi prehitro padli v oči talibanskim borcem. Protestantski duhovnik iz varnostnih razlogov ne želi razkriti svoje istovetnosti.

»Global Catalytic Ministries« je krščanska pobuda, ki oskrbuje v krščanstvo spreobrnjene muslimane. Sodelavci organizacije so večinoma tudi sami nekdanji muslimani, zato dobro poznajo jezik, vero in kulturo ljudi, med katerimi želijo misijonariti.

Afganistanska dekleta FOTO: Vatican Media

Smrtno nevarni mobilni telefoni

Rex Rogers iz krščanske medijske hiše SAT-7 pa poroča še o drugih nevarnostih, s katerimi se trenutno soočajo kristjani v Afganistanu. Iz zanesljivih virov je slišal, tako Rogers, da talibani ljudem proti njihovi volji jemljejo mobilne telefone in če na njih najdejo naloženo aplikacijo Svetega pisma, lastnika telefona nemudoma ubijejo. Talibani imajo po vsej državi obveščevalce in ovaduhe, ki jih pripeljejo na sled kristjanom. Biti kristjan v Afganistanu je trenutno življenjsko nevarno, poudarja Rogers.

Thomas Schirrmacher, glavni tajnik Svetovne evangeličanske zveze, pa je po navedbah medijev izjavil, da je bil položaj kristjanov v Afganistanu izjemno težak že pred prevzemom oblasti s strani talibanov. Tamkajšnja ustava iz leta 2004 določa, da je Afganistan islamska republika, zato je islam tudi državna religija. Verske manjšine v Afganistanu nikoli niso bile enakopravne, spominja Schirrmacher.

10.000 kristjanov v Afganistanu

Kristjani, ki živijo v Afganistanu, so skoraj izključno spreobrnjenci iz islama. Po nekaterih ocenah jih tam živi od deset do dvanajst tisoč, od tega naj bi bilo nekaj sto katoličanov. Muslimanska večina v državi šteje okoli 33 milijonov oseb. Zaradi nenehnega preganjanja kristjani živijo precej zaprto in umaknjeno in se bolj ali manj izogibajo javnosti. Med talibansko vladavino so kristjani prisiljeni sprejeti drugorazredno državljanstvo. Iz islama spreobrnjeni kristjani veljajo za odpadnike in morajo računati s hudimi posledicami, če jih doleti obsodba po šeriatskem pravu.

Nalaganje
Nazaj na vrh