Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistan: ko deklice ne smejo obiskovati šole

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 08. 2022 / 12:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistan: ko deklice ne smejo obiskovati šole
FOTO: Vatican Media

Afganistan: ko deklice ne smejo obiskovati šole

Izsledki nove raziskave kažejo, da Afganistan izgubi 2,5 odstotka letnega BDP, ker deklicam ni dovoljeno pridobiti srednješolske izobrazbe.

Če bi 3 milijone afganistanskih deklet smelo zaključiti srednješolsko izobraževanje in se nato vključiti na trg dela, bi dekleta in ženske afganistanskemu gospodarstvu prispevale najmanj 5,4 milijarde dolarjev.

To je rezultat nove analize, ki jo je Unicef po navedbah spletnega portala Vatican News v državi opravil leto dni po tem, ko so talibani prevzeli oblast v Kabulu. V ocenah niso upoštevani negospodarski učinki, ki jih občuti država, ker je dekletom onemogočen dostop do izobraževanja. To vključuje nevarnost pomanjkanja učiteljev, zdravnikov in medicinskih sester, posledično pa to vpliva tudi na zmanjševanje obiska osnovnošolskega pouka med dekleti in višje zdravstvene stroške, ki so povezani z najstniškimi nosečnostmi.

FOTO: Vatican Media

V ocenah prav tako niso upoštevane splošne koristi izobraževanja, vključno s splošno izobrazbo, manjšim številom otroških porok in nižjo umrljivostjo med otroci.

Posebej drago je neizobraževanje deklic

Še preden so oblast prevzeli talibani, se v Afganistanu ni šolalo več kot 4,2 milijona otrok, od tega 60 odstotkov deklic. Čeprav so potencialni stroški neizobraževanja fantov in deklet visoki v smislu izpada dohodka, je neizobraževanje deklet še posebej drago, pojasnjujejo pri Unicefu. Dejansko obstaja povezava med doseženo izobrazbo in dejstvom, da dekleta odlašajo s poroko in materinstvom, sodelujejo na trgu dela, sprejemajo odločitve o svoji prihodnosti ter kasneje v življenju več vlagajo v zdravje in izobraževanje svojih otrok, je navedeno v poročilu.

Preden so oblast prevzeli talibani, se v Afganistanu ni šolalo več kot 4,2 milijona otrok, od tega 60 odstotkov deklic.

Analiza tudi kaže, da Afganistan ne bo mogel povrniti bruto domačega proizvoda (BDP), izgubljenega med tranzicijo, in doseči svojega dejanskega potenciala produktivnosti, če dekletom ne bodo izpolnili pravice, da dostopajo do srednješolskega izobraževanja in ga tudi zaključijo.

FOTO: Vatican Media

V letu dni 90-odstotno povečanje podhranjenosti

Vse pogostejša je tudi podhranjenost otrok. Junija 2021 je bilo v Afganistanu zaradi hude podhranjenosti zdravljenih 30.000 otrok, junija 2022 pa je bilo hospitaliziranih 57.000 otrok, kar pomeni 90-odstotno povečanje. Otroci so prisiljeni delati, da preživijo svoje družine, namesto da bi hodili v šolo.

Afganistan ostaja ena najbolj zapletenih in večrazsežnostnih kriz za otroke v svetu.

»Odločitev z dne 23. marca, da država dekletom odreče pravico do vrnitve v srednjo šolo, je bila osupljiva in globoko razočaranje,« je izjavil Unicefov predstavnik v Afganistanu Mohamed Ayoya: »To ne le krši temeljne pravice deklet do izobraževanja, ampak jih tudi izpostavlja večjemu tveganju izkoriščanja in zlorab, vključno s trgovino z otroki ter zgodnjimi in prisilnimi porokami.« Afganistan ostaja »ena najbolj zapletenih in večrazsežnostnih kriz za otroke v svetu«, je pojasnil Ayoya.

Nalaganje
Nazaj na vrh