Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Caritas Internationalis: razmere v Afganistanu hujše kot kdaj koli

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 08. 2022 / 15:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Caritas Internationalis: razmere v Afganistanu hujše kot kdaj koli
Kabul pred letom dni. FOTO: Vatican Media

Caritas Internationalis: razmere v Afganistanu hujše kot kdaj koli

Leto dni po umiku zahodnih vojakov iz Afganistana so humanitarne razmere v državi slabše kot kdaj koli prej: »To delo opravljam že 30 let in Afganistan poznam že dolgo. Vendar še nikoli nisem doživel takšne bede kot danes,« je v pogovoru za medije povedal predstavnik mednarodne Karitas Stefan Recker.

Gospodarstvo in bančni sistem sta se zaradi tujih sankcij sesula. Mednarodna skupnost se omejuje na nujno pomoč, »vendar je to le kaplja v morje«, je pojasnil Recker. Poleg tega državo pestijo podnebne spremembe in suša. Po besedah uslužbenca Karitas je zelo veliko ljudi brez prihodkov, po vsej državi vlada hudo pomanjkanje hrane: »Prizadeti so predvsem otroci, ostareli, bolniki in nosečnice. Ljudje sicer ne umirajo od lakote, veliko pa jih umre zaradi bolezni, povezanih z lakoto.«

Večina talibanskih voditeljev ne želi nobene mednarodne pomoči, prepričani so, da nanje povsod prežijo zahodni vohuni in krščanski misijonarji.

Talibani po Reckerjevih besedah človekoljubnim organizacijam, kakršna je Caritas Internationalis, na pot postavljajo številne ovire. »Denar v državo prihaja le s težavo, saj so banke v težavah. In če se to vendarle zgodi, tisti talibani, ki so pripravljeni vsaj delno sodelovati, želijo imeti nadzor nad vsemi transakcijami.« Drugi talibanski voditelji ne želijo nobene mednarodne pomoči in so prepričani, da nanje povsod prežijo zahodni vohuni in krščanski misijonarji.

Glede stanja človekovih pravic je Recker pojasnil, da bi se morali aktivisti in borci za pravice žensk »resnično bati«. Zatiranje sega od groženj z nasiljem do izginotij in krutih usmrtitev v mestih in na podeželju. Storilci lahko mirno pričakujejo, da za svoja dejanja ne bodo kaznovani. Po drugi strani pa talibani niso sila, ki bi skrbela za red in zakonitost ter vse nadzorovala. »Pred letom dni niso prevzeli oblasti, ker bi bili tako močni, ampak ker je bila vlada tako šibka. Talibanov je razmeroma malo, niso usposobljeni, policisti pa so po padcu vlade množično pobegnili.« Druga plat te zgodbe je, da se je v državi močno povečala stopnja kriminala.

Talibani so 15. avgusta 2021 skoraj brez boja zavzeli tamkajšnjo prestolnico Kabul.

15. avgusta 2021 so talibani skoraj brez boja zavzeli tamkajšnjo prestolnico Kabul. Pred kratkim so ta datum razglasili za nacionalni praznik in dela prost dan.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh