Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslednji Jud zapušča Afganistan, potuje v ZDA

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2021 / 19:10
Oznake: Religija, Svet, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslednji Jud zapušča Afganistan, potuje v ZDA
»Uspelo nam je!«, so na družbenem omrežju Twitter zapisali časnikarji judovsko-pravoslavne revije Ami Magazine FOTO: Twitter/AmiMagazine

Poslednji Jud zapušča Afganistan, potuje v ZDA

Zablon Simintov, poslednji Jud, ki je še živel v Afganistanu, je očitno na poti v Združene države Amerike.

Kot poroča avstrijski Kathpress, naj bi časnikar mednarodne judovsko-pravoslavne revije »Ami Magazine« poletel proti Kabulu, da bi Simintova rešil pred talibani, kot je revija včeraj sporočila na družbenem omrežju Twitter. Simintov je »na varnem in na na poti v Združene države Amerike«, so zapisali navdušeni »rešitelji«. 

Simintov je na varnem in na na poti v Združene države Amerike.

Izraelski mediji pa so poročali, da je bil na družbenih omrežjih objavljen video posnetek, na katerem je videti Simintova v številčni skupini žensk in otrok, ki jih rešujejo na afganistanski meji. Zablon ter več kot trideset žensk in otrok so okoli pet dni potovali z avtobusom prek Afganistana, na posnetku je videti, kako jih na kontrolnih točkah preverjajo talibani. Minuli konec tedna so končno prečkali mejo. 

Pritisk talibanov je bil prehud

Sredi letošnjega avgusta je Simintov v pogovoru za medije pojasnil, da bo tudi po prevzemu oblasti s strani talibanov ostal v Kabulu. Možnost za odhod v ZDA je takrat zavrnil s pojasnilom, da sicer v afganistanski prestolnici ni nikogar, ki bi lahko poskrbel za tamkajšnjo sinagogo. Kljub temu je bil pritisk nanj prevelik in se je raje odločil za odhod.

V afganistanski prestolnici sicer ni nikogar, ki bi lahko poskrbel za tamkajšnjo sinagogo.

Simintov je bil sicer nazadnje deležen javne kritike, ker svoji soprogi že leta odreka ločitev zakonske zveze. Predsednik Konference evropskih rabinov (CER), moskovski višji rabin Pinchas Goldschmidt, je javno oznanil, da je pripravljen poleteti v Afganistan in urediti vso potrebno dokumentacijo za ločitev. Simintov je sodeč po zapisu na družbenem omrežju Twitter njegovo ponudbo zavrnil.

Zablon Simintov FOTO: Ismatullah Noor/blogs.timesofisrael.com 

Žena in hčerki že več kot dvajset let živijo v Izraelu

62-letni trgovec z diamanti in preprogami se je rodil v afganistanskem mestu Herat, večino svojega življenja pa je preživel v Kabulu. Njegova žena, Judinja iz Tadžikistana, in njuni obe hčeri od leta 1998 živijo v Izraelu.

Na začetku 20. stoletja je po nekaterih ocenah v Afganistanu živelo okoli 40.000 Judov. Z ustanovitvijo Izraela leta 1948 je večina državo zapustila. Skoraj vsi od preostalih okoli 300 Judov so se po sovjetskem posredovanju leta 1969 izselili iz Afganistana. Simintov je bil dolgo časa edini še živeči Jud v tej azijski državi.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh