Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistan: velika skrb za spreobrnjene kristjane

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 08. 2021 / 12:18
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistan: velika skrb za spreobrnjene kristjane
Dolge vrste beguncev pred afganistansko mejo s Pakistanom FOTO: Vatican Media

Afganistan: velika skrb za spreobrnjene kristjane

Potem ko so talibani zasedli afganistansko prestolnico Kabul, so tam posebej ogroženi spreobrnjeni kristjani.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je krščanska človekoljubna organizacija Open Doors že pozvala nemško vlado, naj si prizadeva za zaščito domačinov, ki so sprejeli krščansko vero, spreobrnjenih beguncev pa naj vendarle ne pošilja nazaj v domovino.

Omenjena organizacija redno spremlja preganjanje kristjanov po vsem svetu. Na njihovem seznamu držav za leto 2021, v katerih so kristjani najbolj preganjani, je Afganistan na drugem mestu, za Severno Korejo, in to je bilo še pred zmagoslavnim pohodom talibanov. Kaj se torej lahko sploh še poslabša? V pogovoru za nemški radio razmere v tej azijski državi opisuje vodja organizacije Open Doors, Markus Rode.

Po njegovih besedah se razmere vsekakor lahko še poslabšajo, čeprav je to kar težko opisati z besedami. Med 38 milijoni prebivalcev Afganistana tam živi le nekaj tisoč kristjanov; ti kristjani so spreobrnjenci iz islama, in to v izredno ozkoglednem sistemu.

Afganistanci, ki želijo zapustiti državo, minuli ponedeljek pred francoskim veleposlaništvom v Kabulu FOTO: Vatican Media

V Afganistanu ne poznajo nacionalne zavesti v zahodnem smislu

V Afganistanu namreč ne poznajo nacionalne zavesti v zahodnem smislu. Ljudje ne rečejo: smo Afganistanci, ponosni smo na svoje korenine. Najprej se istovetijo s svojo družino, nato s širšo rodbino in nato celotnim plemenom; obstajajo torej družinska, rodovna in plemenska pripadnost. Če se torej Afganistanec iz islama spreobrne v krščansko vero, ga znotraj družine takoj začnejo strogo nadzirati.

Družine, pojasnjuje Markus Rode, želijo ohraniti svojo čast, kar po drugi strani pomeni, da spreobrnjence praviloma ubijejo. In ker so talibani zdaj prišli tudi v vsa večja mesta, vključno s prestolnico Kabul, bosta islamistični sistem in nadzor še ožja, bolj stroga. Razmere bodo torej skrajno zahtevne in še se lahko poslabšajo.

So talibani homogena skupina islamskih skrajnežev?

Kot pojasnjuje Rode, to ne drži, kajti že znotraj družin, rodbin in plemen, med plemenskimi poglavarji, recimo, obstajajo številne razlike in nasprotovanja, boji za premoč. To je obstajalo že od nekdaj. Nekaj pa le imajo skupnega: sicer so heterogena skupina, toda vsi si želijo uveljaviti islam po zgledu preroka Mohameda.

Zavračanje islama v islamističnih državah velja za zločin, vreden smrtne kazni.

In prav to predstavlja največjo grožnjo za kristjane. Predstavnike človekoljubne organizacije Open Doors najbolj skrbi, kaj bi se zgodilo z begunci, spreobrnjenimi v krščanstvo, ki bi jih evropske vlade poslale nazaj v Afganistan, zato vedno znova poudarjajo svoje sporočilo, naj se to ne dogaja. Zavračanje islama tam namreč velja za zločin, vreden smrtne kazni.

Taliban na ulicah Kabula FOTO: Vatican Media

Preganjanje kristjanov na tem območju se bo nadaljevalo in stopnjevalo

Kljub osuplosti celotnega sveta nad dogajanjem v Afganistanu pa pri Open Doors niso presenečeni nad trenutnimi razmerami, niti nad zmagoslavnim pohodom talibanov. Dobro se zavedajo, da islamistične države v nekaj letih ni mogoče spremeniti v demokratično. Preganjanje kristjanov na tem območju se bo nadaljevalo in stopnjevalo, je prepričan Markus Rode, saj je to mogoče napovedati na podlagi vsakoletnega seznama držav, kjer kristjane najbolj preganjajo. Krščanska vera namreč temelji na svobodi, pojasnjuje nemški človekoljubni delavec, islam pa praviloma ne dopušča verske svobode.

Krščanska vera temelji na svobodi, islam pa praviloma ne dopušča verske svobode.

Rode je ob koncu pogovora povzel, da pri Open Doors opažajo naraščanje preganjanja kristjanov po vsem svetu, kljub temu pa se kažejo tudi žarki upanja: vedno več ljudi spoznava in priznava Kristusa kot svojega Odrešenika. In za to si končno tudi prizadevajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh