Zapri
Iskanje

Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 16. 08. 2021 / 18:20
Oznake: Družba, Politika, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 18:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«

Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«
O razmerah v Afganistanu je Janez Janša govoril tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. FOTO: Tatjana Splichal.
Ko so talibani prevzeli nadzor v Afganistanu, si zahodne države prizadevajo od tam čim hitreje umakniti svoje državljane in afganistanske sodelavce.

Državo želijo zapustiti tudi številni Afganistanci. Z letališča v Kabulu poročajo o kaosu, od tam prihajajo grozljive fotografije obupanih množic. Po prihodu talibanov je na tisoče ljudi preplavilo tamkajšnje letališče v poizkusu, da bi zapustili državo.

Zadnje informacije pa poročajo, da je ameriško obrambno ministrstvo sporočilo, da je zaradi množice civilistov, ki so vdrli na območje letališča v Kabulu, delovanje letališča za vojaška in civilna letala ustavljeno. Mnogi posamezniki, ki želijo zapustiti Afganistan, so namreč zasedli tudi pristajalno-vzletno stezo.

Vrstijo se tudi kritike spričo prehitrega umika zaveznic iz Afganistana.

Pozivi k umiritvi prihajajo tudi iz Slovenije 

Da bi morala Slovenija po svojih najboljših možnostih pomagati tistim Afganistancem, ki so sodelovali pri opravljanju nalog slovenskih vojakov, saj so njihova življenja ogrožena, je za STA poudaril predsednik republike Borut Pahor.

»Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za NATO v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni. Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe,« je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. 

O razmerah v Afganistanu je danes Janša govoril tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. »Premierja sta med drugim govorila tudi o ukrepih za varovanje zunanjih meja Evropske unije pred okrepljenim valom ilegalnih migracij in potrebi po hitri širitvi schengenskega območja,« poroča STA. 

Politične stranke so se v današnjih odzivih na zaostrene razmere v Afganistanu odzvale na dolgoletno prisotnost zahodnih sil v tej državi in prizadevanja za preobrazbo družbe. Zaskrbljeni zaradi razmer v večini političnih strank opozarjajo, da mora tudi Slovenija pomagati ljudem, ki bežijo iz Afganistana.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh