Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 16. 08. 2021 / 18:20
Oznake: Družba, Politika, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 18:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«
O razmerah v Afganistanu je Janez Janša govoril tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. FOTO: Tatjana Splichal.

Janez Janša: »Največji poraz za Nato v zgodovini«

Ko so talibani prevzeli nadzor v Afganistanu, si zahodne države prizadevajo od tam čim hitreje umakniti svoje državljane in afganistanske sodelavce.

Državo želijo zapustiti tudi številni Afganistanci. Z letališča v Kabulu poročajo o kaosu, od tam prihajajo grozljive fotografije obupanih množic. Po prihodu talibanov je na tisoče ljudi preplavilo tamkajšnje letališče v poizkusu, da bi zapustili državo.

Zadnje informacije pa poročajo, da je ameriško obrambno ministrstvo sporočilo, da je zaradi množice civilistov, ki so vdrli na območje letališča v Kabulu, delovanje letališča za vojaška in civilna letala ustavljeno. Mnogi posamezniki, ki želijo zapustiti Afganistan, so namreč zasedli tudi pristajalno-vzletno stezo.

Vrstijo se tudi kritike spričo prehitrega umika zaveznic iz Afganistana.

Pozivi k umiritvi prihajajo tudi iz Slovenije 

Da bi morala Slovenija po svojih najboljših možnostih pomagati tistim Afganistancem, ki so sodelovali pri opravljanju nalog slovenskih vojakov, saj so njihova življenja ogrožena, je za STA poudaril predsednik republike Borut Pahor.

»Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300.000 mož talibanom je doslej največji poraz za NATO v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni. Prepuščanje afganistanskih zaveznikov terorju talibanov pa je sramotno dejanje. Vse skupaj je simbol konca neke dobe,« je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. 

O razmerah v Afganistanu je danes Janša govoril tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. »Premierja sta med drugim govorila tudi o ukrepih za varovanje zunanjih meja Evropske unije pred okrepljenim valom ilegalnih migracij in potrebi po hitri širitvi schengenskega območja,« poroča STA. 

Politične stranke so se v današnjih odzivih na zaostrene razmere v Afganistanu odzvale na dolgoletno prisotnost zahodnih sil v tej državi in prizadevanja za preobrazbo družbe. Zaskrbljeni zaradi razmer v večini političnih strank opozarjajo, da mora tudi Slovenija pomagati ljudem, ki bežijo iz Afganistana.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh