Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Afrika ima upanje«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2015 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Afrika ima upanje«

Kaj je papežev obisk prinesel Keniji?

Kenijski verniki so še vedno napolnjeni z mirom in veseljem, ki jim ga je prinesel obisk papeža Frančiška, sveti oče pa je medtem že pristal na ugandskih tleh.



Charles Besigye, učitelj na Katoliški univerzi v Nairobiju, je ob papeževem slovesu od Kenije v pogovoru za Radio Vatikan povedal, kaj je po njegovem mnenju Frančiškov obisk prinesel njegovi domovini.

G. Besigye je pojasnil, kako je papež med osrednjim bogoslužjem v Nairobiju in na srečanju z mladimi izpostavil pomen izobrazbe. »Izobraževati se moramo o tradicionalnih afriških vrednotah in jih pomešati z vrednotami evangelija, saj bomo le tako postali pristni Božji otroci.« Kot učitelj, je dejal sogovornik, svojim študentom ne prenaša zgolj znanja, ampak tudi vrednote.

Po njegovem mnenju papeževo odraščanje v Argentini »svetemu očetu daje malce afriškega pečata … način, kako se giblje, kako govori … kot kakšen dedek.« Papež se je v Keniji vedel kot afriški poglavar, ki prenaša vrednote na kenijsko mladino.

Na vprašanje, kakšno dediščino kenijskim vernikom s svojim obiskom zapušča papež Frančišek, visokošolski učitelj odgovarja: »Sporočilo miru, ki je v srcih vseh Kenijcev, pa tudi dejstvo, da zdaj lahko glasno spregovorimo o korupciji.«

»Predvsem pa«, je zaključil g. Besigye, »je papež prinesel veselje. Afrika ima upanje, obraz Afrike se spreminja. Odslej bo v Afriki vladal mir.«


Kot je na tiskovni konferenci povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, pa je z obiskom v Keniji izredno zadovoljen tudi sveti oče. Med vrhunci obiska je po mnenju p. Lombardija slovesno bogoslužje v kenijski prestolnici z več kot 100.000 verniki. Papež uživa v navdušenju afriških ljudi, je »zelo srečen in se odlično počuti«.

Vir: Vatican Radio
Foto: VR / AFP

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh