Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Agencija za okolje za soboto napoveduje julijske rekorde

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 07. 2022 / 10:33
Oznake: Slovenija, Ukrepi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2022 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Agencija za okolje za soboto napoveduje julijske rekorde
V prihodnjih dneh meteorologi napovedujejo možnost julijskih vročinskih rekordov. FOTO: Pixabay

Agencija za okolje za soboto napoveduje julijske rekorde

V prihodnjih dneh se bo vročina po napovedih Arsa še stopnjevala. Vrh vročinskega vala naj bi dosegli v soboto, ko se temperature lahko povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija. Izključeni niso niti julijski temperaturni rekordi. Prvih ohladitev bomo deležni v noči na nedeljo, konec vročinskega vala pa lahko pričakujemo v torek ali sredo.

»Najvišje temperature, ki jih pričakujemo, bodo dosegle okoli 38 stopinj, morda nekje tudi 39, kar bi znal biti julijski vročinski rekord, predvsem v osrednji Sloveniji,« je dejal meteorolog Brane Gregorčič. Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar pa bi v soboto lahko presegli. 

Osvežitev in nekaj padavin v torek in sredo

Najvišjo stopnjo opozorila zaradi izrazitih temperaturnih obremenitev so na Arsu poleg jugozahodne Slovenije izdali tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo. V nedeljo lahko zaradi vremenske motnje, ki nas bo oplazila v noči na nedeljo, pričakujemo za kanček nižje temperature z izjemo Primorske, kjer se bo vročina še nadaljevala. Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala pa lahko pričakujemo v torek in sredo. Ohladitev bo prinesla tudi nekaj padavin, ki bi po besedah Gregorčiča lahko vsaj delno omilile trenutno sušo.

FOTO: Zajem zaslona/Agencija za okolje

»Zadnji vsaj kolikor toliko namočen mesec v zahodnem in osrednjem delu Slovenije je bil april. Na boljšem so bili v nekoliko bolj severni in vzhodni Sloveniji, kjer je tudi potem v naslednjih mesecih bolj pogosto deževalo,« je dejal Gregorčič. Ob tem je poudaril, da je suša najbolj izrazita na Primorskem, pa tudi ponekod na Gorenjskem in Notranjskem, povzema STA

Kakovost zraka na goriškem ni vzpodbudna

Manjše količine padavin, ki jih bomo deležni v prihodnjem tednu, bodo po besedah hidrologa Andreja Goloba omilile težavo pomanjkanja vode, ne bodo pa povsem rešile težave pomanjkanja podzemnih voda. Za to bi potrebovali več zaporednih padavin, je dejal.

Zaradi požara na Krasu je kakovost zraka na goriškem trenutno slabša. Prav tako pa poslabšanje trenutno občutijo tudi na območju Mestne občine Koper, Občine Postojna in Mestne občine Nova Gorica, so sporočili iz kabineta župana Mestne občine Koper. »Ob požaru namreč nastajajo različne škodljive snovi, ki smo jim izpostavljeni z vdihavanjem, zaradi česar obstaja nevarnost poslabšanja zdravstvenega stanja prebivalstva na območju visokih koncentracij delcev v zraku,« so zapisali v sporočilu. Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem ljudem priporoča izogibanje pretiranim fizičnim aktivnostim, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih.


Danes se bo ogrelo do 37 stopinj Celzija

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 °C. Proti večeru bo na severozahodu možna kakšna vročinska nevihta. Na Primorskem ostaja razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji. Po nižinah v večjem delu Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, ki bo največja na Primorskem. Čez dan bo prisoten maestral, ki z morja piha na razgreto celino in se bo do večera umiril. V petek zjutraj prav tako pričakujejo šibko burjo, ki piha v nasprotno smer od maestrala. V noči na nedeljo bo Slovenijo oplazila vremenska motnja, ki bo v prinesla nekoliko nižje temperature, zelo vroče pa bo ostalo na Primorskem, sporočajo z Arsa. 

Izjavo Agencije za okolje glede napovedanih visokih temperatur si lahko ogledate v videu: 



Nalaganje
Nazaj na vrh