Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

AIDS in kondomi: kaj je papež zares povedal

Objava: 19. 03. 2009 / 08:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

AIDS in kondomi: kaj je papež zares povedal

Vatikanski tiskovni urad je včeraj objavil dobesedne navedke izjav papeža Benedikta XVI., ki jih je novinarjem podal med letom na poti v Kamerun. Objavljamo izsek zastavljenega vprašanja in papeževega odgovora o problematiki AIDS-a:

Phillipe Visseyrias (novinar francoske TV postaje France 2):
’Vaša svetost, med vsemi oblikami zla, ki pestijo Afriko, je posebej izpostavljeno širjenje AIDS-a. Stališče katoliške Cerkve o načinu boja proti AIDS-u pogosto velja kot nerealno in neučinkovito. Ali boste v času svojega obiska spregovorili tudi o tej temi?’

Benedikt XVI.: ‘Trdil bi prav nasprotno: menim, da je najučinkovitejša in v boju proti AIDS-u največkrat prisotna organizacija prav katoliška Cerkev s svojimi gibanji in različnimi strukturami. Spomnimo se skupnosti sv. Egidija, ki ogromno stori za boj proti AIDS-u, tako javno kot tudi očem prikrito, pa kamilijanci in vse redovne sestre, ki skrbijo za obolele (…). Rekel bi, da problema AIDS-a ne moremo odpraviti le z reklamnimi slogani. Če manjka duša, če si Afričani ne bodo pomagali sami, potem tega ne bo moč rešiti le z razdeljevanjem kondomov. Nasprotno, obstaja tveganje, da problem s tem le povečamo.

Rešitev lahko najdemo le z dvojnim prizadevanjem: najprej za počlovečenje spolnosti, kar bi pomenilo duhovno in človeško preobrazbo, kar bi prineslo novo obliko medčloveškega stika; ter s prizadevanjem za resnično prijateljstvo tudi in predvsem z vsemi trpečimi, za pripravljenost, da jim stojimo ob strani, tudi z žrtvami in z osebno odpovedjo. To so dejavniki, ki lahko pomagajo in ki vodijo k vidnemu napredku.

Zato bi rad povedal, da nam gre predvsem za to dvojno prizadevanje, za notranjo preobrazbo človeka, da bi prejel duhovno in človeško moč za svojemu telesu in telesu sočloveka prijazno vedenje; za sposobnost, trpeti s trpečimi, jim stati ob strani v življenjskih preizkušnjah. Zdi se mi, da je to pravi odgovor in da Cerkev tako ravna in s tem ogromno prispeva. Zahvalimo se vsem, ki se s tem ukvarjajo.’

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh