Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 05. 2023 / 07:20
Oznake: Dobrodelnost, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 07:52
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost
Prejemniki dobrodelne akcije Podarimo knjige. FOTO: Ivo Žajdela
V torek, 16. maja, so v Mestnem muzeju Ljubljana ob zaključku 22. vsakoletne dobrodelne akcije Podarimo knjige ter vrednostne bone za knjižna darila v skupni vrednosti 50.000 evrov izročili devetim slovenskim nevladnim ustanovam ter organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja. Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip sta ob prisotnosti nadškofa in metropolita Stanislava Zorete, evropske poslanke Ljudmile Novak, poslanca in člana parlamentarne Skupine prijateljstva z Avstrijo Rastislava Vrečka, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalije Toplak Koprivnikar, predstavnice Javne agencije za knjigo Vlaste Vičič in predsednika Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janeza Stergarja, podarila bone za knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Podelitev je bila v Mestnem muzeju Ljubljana. FOTO: Ivo Žajdela

Knjižna darila so podelili sedmim neprofitnim ustanovam v Sloveniji

Namen akcije, ki poteka že 22. leto zapored, je bralcem iz ranljivih skupin omogočiti lažji dostop do knjig, ob tem pa številne, ne oziraje se na starost in spol, spodbuditi k branju. Letos so v obliki bonov podarili okrog 2.200 žanrsko različnih knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev. Prejemniki so organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem in karitativnem področju.

Vrednostne bone za knjižna darila so podelili sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji: Center šolskih in obšolskih dejavnosti, Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Slovenska karitas, Zavod Antona Martina Slomška (Dijaški dom), Zavod sv. Frančiška Saleškega – Gimnazija Želimlje, Združenje Don Mario Černet iz Kanalske doline, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Slovenska karitas je vsakoletna prejemnica knjig. Foto: Ivo Žajdela

Doslej so podarili blizu 60.000 izvodov knjig

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih blizu 60.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. FOTO: Ivo Žajdela

Pomen branja za človeško omiko nasploh

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je pozdravila, da je med tokratnimi dobitniki tudi Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, ki jo danes zastopa njena nova predsednica Urška Kop, sicer članica Društva Kočevarjev staroselcev iz Občic. Ob tem je poudarila izreden pomen, ki ga ima ohranjanje lastne kulture in jezika še predvsem za ranljive skupine, kot je nemško govoreča skupnost v Sloveniji, za njihov nadaljnji obstoj.

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. FOTO: Ivo Žajdela

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip je v nagovoru poudaril pomen branja za človeško omiko nasploh. Prejemnikom je zaželel, da bi jim bile knjige v veselje, v poduk in za pomoč pri osebni rasti, a tudi v podporo pri oblikovanju jezikovnega znanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh