Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas začenja akcijo »Pomagajmo preživeti in živeti 2022«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 05. 2022 / 11:58
Oznake: Dobrodelnost, Odnosi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas začenja akcijo »Pomagajmo preživeti in živeti 2022«
Slovenska karitas akcijo »Pomagajmo preživeti in živeti« začenja v tem tednu. FOTO: Tatjana Splichal

Karitas začenja akcijo »Pomagajmo preživeti in živeti 2022«

Slovenska Karitas že 13. začenja vseslovensko dobrodelno akcijo »Pomagajmo preživeti in živeti,« ki je namenjena pomoči starejšim, nezaposlenim in podpori ljudi z minimalno plačo ter nizkimi prihodki. Ugotavljajo namreč, da se kljub boljšim gospodarskim premikom razmere ne izboljšujejo.

Lani so v akciji zbrali 323.900,32 eurov, kar je omogočilo dodatno učinkovito pomoč najbolj prizadetim izmed 87.750 oseb, ki jim Karitas materialno pomaga na 308 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji.  

Materialno pomoč prejelo 15 tisoč starejših 

Zbrana sredstva bodo namenjena predvsem tistim, ki živijo sami in pomoči starejšim z zelo nizkimi pokojninami. »Meja brezdomstva je zelo tanka. Včasih je nekdo, ki ima dom, tudi brezdomec,« pravi Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. V lanskem letu je materialno pomoč in pomoč pri plačilu položnic prejelo več kot 15 tisoč starejših. Tej številki se pridružuje 8250 gospodinjstev, v katerih ljudje živijo sami in so še delovno aktivni. Darovana sredstva bodo namenjena v obliki prehrambnih paketov, higienskih pripomočkov in plačilu najnujnejših položnic.  

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. FOTO: Tatjana Splichal 

Meja brezdomstva je zelo tanka. Včasih je nekdo, ki ima dom tudi brezdomec. (Peter Tomažič)

Del zbranih sredstev namenjeno svetovanju 

Zadnji dve leti se del zbranih sredstev v akciji nameni programom socialnega vključevanja, kot so svetovanje, aktivacija za prostovoljno delo in učenje koristnih spretnosti. V Karitasu se dobro zavedajo, da aktivacija vzpodbudi in krepi stik s sočlovekom, kar mu pomaga obvladovati vsakodnevne težave. V ta namen je Karitas 1300 prejemnikom pomoči ponudila učenje uporabnih spretnosti za življenje in strokovno individualno svetovanje.  

Pohvala predsednika Karitas Evropa slovenski karitas 

Novinarski konferenci je prisostvoval tudi predsednik Karitas Evropa Michael Landau, ki se je te dni mudil na obisku v Sloveniji, kjer so mu sodelavci Karitas predstavili svoje delo in programe, srečal pa se je tudi s predstavniki ministrstva za zunanje zadeve ter ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. »Zame je bila to priložnost spoznati in hkrati čestitati Slovenski karitas za njihovo res strokovno in predano delo, lepo je videti vsakodnevno delo v srcu Karitasa,« je dejal Landau.

Spregovoril je tudi o delu Karitas Europa, mreži 49 članskih organizacij iz 46 evropskih držav. Ob tem je opozoril na rastoči razkorak med revnimi in bogatimi tako v Evropi kot v svetu. Ta prepad lahko po njegovih besedah »povzroči še večjo politično polarizacijo, kar pomeni številne negativne posledice, med drugim tudi podražitve hrane in gospodarsko nazadovanje.«

Michael Landau, predsednik Karitas Evropa. FOTO: Tatjana Splichal

»Revščini so danes najbolj izpostavljeni starejši, zlasti ženske vdove, zaposleni, ki prejemajo minimalno plačo, brezposelni, enostarševske družine ter enočlanska gospodinjstva,« pojasnjuje Alenka Petek, socialna delavka Škofijske karitas Ljubljana.

 Alenka Petek, socialna delavka Škofijske karitas Ljubljana. FOTO: Tatjana Splichal 

Zato vas v ta namen Karitas vabi, da se pridružite dobrodelni akciji in pomagate preživeti in živeti ljudem, ki si sami tega ne morejo omogočiti. Sredstva lahko nakažete na: 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomagajmo preživeti in živeti, Sklic: SI00 930 

Nalaganje
Nazaj na vrh