Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Al Bano v Ljubljani: Najlepše Božje darilo moškemu je ženska

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 27. 09. 2023 / 10:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2023 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Al Bano v Ljubljani: Najlepše Božje darilo moškemu je ženska
Al Bano na koncertu v Cankarjevem domu v torek, 26. septembra. FOTO: M. P.

Al Bano v Ljubljani: Najlepše Božje darilo moškemu je ženska

V torek, 26. septembra, je v Cankarjevem domu nastopil eden najbolj prepoznavnih italijanskih pevcev Al Bano. Ustvarja že več kot pol stoletja, skupaj z nekdanjo ženo Romino Power sta ustvarila uspešnice, ki jih še danes znajo italijanski otroci, npr. Felicitá. Da je še vedno priljubljen tudi med Slovenci, je pokazalo navdušenje obiskovalk in obiskovalcev sinočnjega koncerta.


Tenorist Albano Antonio Carrisi, bolj znan kot Al Bano, si je svetovno prepoznavnost pridobil z italijansko toplino, spevnimi uspešnicami in z izjemnim štiriinpoloktavnim glasovnim razponom. V svoji dolgi karieri je prodal več kot 165 milijonov plošč. Kljub temu, da je maja že dopolnil 80 let, mu glas še vedno odlično služi, pa tudi kondicije za nastopanje mu ne manjka, je dokazal v dvournem koncertu v Gallusovi dvorani. 

Zgovoren in živahen pri 80-ih

Med koncertom je Al Bano zelo veliko komuniciral z občinstvom. Ob prihodu na oder ga je spremljala Oriana Girotto, ki mu je pomagala s prevodi. 

Ob prvi pesmi Volare (Leteti) je povedal, da je to pesem za začetek koncerta izbral zato, ker je tudi na njegovi glasbeni poti ta pesem predstavljala začetek. Z njo je pevec Domenico Modugno leta 1958, ko je bil Al Bano še mladenič, zmagal na San Remu. "Domenico je živel le nekaj kilometrov stran od mene, zato sem močno zahrepenel, da bi tudi jaz kdaj zmagal na festivalu v Sanremu," je dejal Al Bano v Ljubljani. 

Tudi v Ljubljani je Al Bano nosil značilen bel klobuk s črno črto. FOTO: Wikimedia Commons

Prvi večji uspeh mu je uspel leta 1967 s pesmijo Nel sole. Leta 1968 je prvič nastopil na festivalu Sanremo s pesmijo La siepe in osvojil nagrado kritikov. Leta 1970 se je poročil z ameriško pevko Romino Power s katero je pel v duetu in dosegel največje uspehe v karieri s pesmima Felicità in Ci Sarà. Leta 1984 je s slednjo pesmijo tudi zmagal na Sanremu, zapel pa jo je tudi na koncertu v Ljubljani. Nazadnje sta z Romino na festivalu nastopila skupaj v San Remu leta 1991. 

Tragedija ob izgubi hčerke ju je ločila

Leta 1994 je njuna 23-letna hči Ylenia izginila v New Orleansu; pozneje so jo razglasili za mrtvo. Za nekaj časa sta odpovedala vse koncerte in se popolnoma posvetila njenemu iskanju, vendar je bila preizkušnja pretežka za njun zakon, tako sta se leta 1999 razšla, več let pozneje pa še uradno ločila. Profesionalno sta znova začela sodelovati leta 2013, ko sta prvič skupaj nastopila v Moskvi. 

Spomin na Simono Weiss

Al Bano se je na koncertu poklonil tudi spominu na pokojno slovensko pevko Simono Weiss, s katero je nastopil leta 1998 v Ljubljani in Mariboru.

Strast nikoli ne ugasne

Ker se je Al Bano med koncertom v Cankarjevem domu pogosto odzival na občinstvo, se je presenečen ustavil ob klicu iz dvorane: "Voglio un baccio" - Hočem poljub! Malce v zadregi je objel obiskovalko koncerta, neka druga gospa pa mu je prinesla šopek vrtnic. Glede na to, da so bili v občinstvu pretežno starejši, ki jih je Al Banova glasba spremljala skozi mladost, smo videli, da strast in ljubezen do glasbe nikoli ne ugasneta.

Ne pozabimo svetosti materinstva

Ob srečanju s strastnimi oboževalkami v Ljubljani je Al Bano dejal, da je ženska najlepše darilo, ki ga je Bog ustvaril za moškega. "Ženska je sveta, ženska je mati, ne pozabimo svetosti materinstva," je dejal pred čustveno pesmijo o mladi ženski Amandi, ki je zaradi razočaranja nad svetom storila samomor. 

Klasična glasba je mati glasbe

Po kratkem ritmičnem solu Al Banovega bobnarja je Al Bano preskočil na klasično glasbo. "Klasična glasba je mati vse glasbe in tudi sam se čutim kot sin klasike," je dejal. Skupaj s spremljevalnima vokalistkama so zapeli arijo Va, pensiero iz opere Nabucco. 

Bachova Ave Maria - ena najlepših molitev v glasbi

"Po mojem mnenju je ena najlepših klasičnih skladb Bachova Ave Maria, ki je ena najmogočnejših molitev v glasbi. Zapel jo bom, ker mi je dobri Bog naredil toliko dobrega," je dejal Al Bano. 

Po dveh urah koncerta: slovo

Po dobrih dveh urah koncerta brez premora se je Al Bano vendarle poslovil od navdušene množice, ki mu je stoje ploskala. Po koncertu pa se je pomešal med obiskovalke, se z njimi fotografiral in jim delil avtograme.

Kupi v trgovini

Akcija
Bela kot mleko, rdeča kot kri
Za mladino
19,90€ 16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh