Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 05. 2022 / 11:13
Oznake: Dogodek, Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]
Aleksander Lestan je duhovnik že 80 let. FOTO: Pavel Bratina

Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]

V župnijski cerkvi sv. Vida v Črničah na Vipavskem je bila včeraj resnično redka slovesnost. Obhajali so namreč slovesno mašo ob 80-letnici duhovniške službe msgr. Aleksandra Lestana, najstarejšega duhovnika koprske škofije.

Aleksarnder Lestan, rojen leta 1919, je mašniško posvečenje prejel od goriškega nadškofa Carla Margottija. Duhovniška pot ga je vodila naprej za vikarja v Idrijo (1942-1945), nato za župnijskega upravitelja v Velike Žablje (1945-1953) in v Prvačino (1953-1973). Potem je bil poslan za župnika v Črniče (1973-2004), kjer se je pri svojih 85 letih upokojil in do leta 2021 ostal kot duhovni pomočnik.

Rafko Klemenčič, župnik v Kamnjah in Črničah, Jurij Bizjak, koprski škof in Aleksander Lestan. FOTO: Pavel Bratina

»Sredi maja letos je vstopil v svoje stočetrto leto in se še vedno drži Pridigarjevega načela: 'Tudi človek živi veliko let, naj se vseh veseli!' (Prd 11,8),« je v nagovoru pri včerajšnji maši poudaril koprski škof Jurij Bizjak.

Škof Bizjak se je slavljencu zahvalil tudi za pričevanje in zgled žive vere in trdnega upanja ter goreče ljubezni. Sklenil pa s priprošnjo: »Naj Gospod še naprej razsvetljuje Tvojo pot in blagoslavlja Tvoja opravila.«

Slavljenec Aleksander Lestan in škof Jurij Bizjak. FOTO: Pavel Bratina

Spominska knjižica

Ob jubileju, ki smo mu redko priča, so župljani namesto podobic izdali posebno knjižico Aleksandra Lestana osemdeset let duhovništva. »Dolga duhovniška pot gospoda Aleksandra je ena sama knjiga dogodkov, ki niso znali po ravnih črtah v prihodnost in so se zato ven in ven zapletali v mreže slabega in slabšega. On pa je svoje misli in dejanja vseskozi črpal 'z modrosti ene', ki ve, 'de pravi Bog se kliče Bog ljubezni',« so besede, s katerimi so pospremili knjižico.

FOTO: Pavel Bratina

Župljani so se g. Lestanu zahvalili tudi za polnih 47 let človeškega in duhovniškega pričevanja, za nesebično vzgojno delo s strežniki in veroučenci, mladinskimi skupinami in s pripravniki na zakonsko življenje. Pa tudi za zakramente, s katerimi je med ljudi širil ljubezen do resnice in pravice. »Veseli smo, da so vsa Vaša vidna in nevidna dela zapisana v knjigi življenja, po kateri Vas bo Gospod sprejel med svoje dobre in zveste služabnike.«

Aleksander Lestan z novomašno podobico, križem in svečo. FOTO: Pavel Bratina

V zahvalo so mu podarili novomašno podobico, novomašni križ in omenjeno spominsko knjižico.

FOTO: Pavel Bratina

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh