Zapri
Iskanje

Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 05. 2022 / 11:13
Oznake: Dogodek, Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]

Aleksander Lestan, 80 let pri oltarni mizi [FOTO]
Aleksander Lestan je duhovnik že 80 let. FOTO: Pavel Bratina
V župnijski cerkvi sv. Vida v Črničah na Vipavskem je bila včeraj resnično redka slovesnost. Obhajali so namreč slovesno mašo ob 80-letnici duhovniške službe msgr. Aleksandra Lestana, najstarejšega duhovnika koprske škofije.

Aleksarnder Lestan, rojen leta 1919, je mašniško posvečenje prejel od goriškega nadškofa Carla Margottija. Duhovniška pot ga je vodila naprej za vikarja v Idrijo (1942-1945), nato za župnijskega upravitelja v Velike Žablje (1945-1953) in v Prvačino (1953-1973). Potem je bil poslan za župnika v Črniče (1973-2004), kjer se je pri svojih 85 letih upokojil in do leta 2021 ostal kot duhovni pomočnik.

Rafko Klemenčič, župnik v Kamnjah in Črničah, Jurij Bizjak, koprski škof in Aleksander Lestan. FOTO: Pavel Bratina

»Sredi maja letos je vstopil v svoje stočetrto leto in se še vedno drži Pridigarjevega načela: 'Tudi človek živi veliko let, naj se vseh veseli!' (Prd 11,8),« je v nagovoru pri včerajšnji maši poudaril koprski škof Jurij Bizjak.

Škof Bizjak se je slavljencu zahvalil tudi za pričevanje in zgled žive vere in trdnega upanja ter goreče ljubezni. Sklenil pa s priprošnjo: »Naj Gospod še naprej razsvetljuje Tvojo pot in blagoslavlja Tvoja opravila.«

Slavljenec Aleksander Lestan in škof Jurij Bizjak. FOTO: Pavel Bratina

Spominska knjižica

Ob jubileju, ki smo mu redko priča, so župljani namesto podobic izdali posebno knjižico Aleksandra Lestana osemdeset let duhovništva. »Dolga duhovniška pot gospoda Aleksandra je ena sama knjiga dogodkov, ki niso znali po ravnih črtah v prihodnost in so se zato ven in ven zapletali v mreže slabega in slabšega. On pa je svoje misli in dejanja vseskozi črpal 'z modrosti ene', ki ve, 'de pravi Bog se kliče Bog ljubezni',« so besede, s katerimi so pospremili knjižico.

FOTO: Pavel Bratina

Župljani so se g. Lestanu zahvalili tudi za polnih 47 let človeškega in duhovniškega pričevanja, za nesebično vzgojno delo s strežniki in veroučenci, mladinskimi skupinami in s pripravniki na zakonsko življenje. Pa tudi za zakramente, s katerimi je med ljudi širil ljubezen do resnice in pravice. »Veseli smo, da so vsa Vaša vidna in nevidna dela zapisana v knjigi življenja, po kateri Vas bo Gospod sprejel med svoje dobre in zveste služabnike.«

Aleksander Lestan z novomašno podobico, križem in svečo. FOTO: Pavel Bratina

V zahvalo so mu podarili novomašno podobico, novomašni križ in omenjeno spominsko knjižico.

FOTO: Pavel Bratina

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh