Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Algoritem ni človekovo srce

Za vas piše:
Romana Kocjančič
Objava: 25. 04. 2024 / 10:32
Oznake: Odnosi, Svet, Tehnologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2024 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Algoritem ni človekovo srce
Evropsko zasedanje svetovne katoliške organizacije SIGNIS. FOTO: Sestra Romana Kocjančič

Algoritem ni človekovo srce

»Umetna inteligenca (UI) je že navzoča na vseh področjih našega življenja, tudi verskega. Smo del njenega prostora,« so poudarjali strokovnjaki s področja umetne inteligence in medijev udeležencem evropskega zasedanja svetovne katoliške organizacije SIGNIS, zbranim od 18. do 21. aprila, v Bukarešti.

Za preverjanje resničnosti informacij UI so v Romuniji novinarji ustanovili mrežo AI, saj UI pri svojem delu uporablja več kot 56 % novinarjev. Tiskovna predstavnica nadškofije Bukarešta, Vivina Dimcev, je zato navzoče spodbudila k povezovanju v skupine od 5 do 8 komunikatorjev, ki pred objavo preverijo informacije. Novinarka Katoliške agencije SIR. Cristine Grigore, jih je tudi opozorila tudi na zelo prefinjene ponaredke UI.

»Kaj pomeni živeti v družbi algoritmov«, se je spraševala dr. Mihaela Caba Madarsi, ki vidi v UI pomemben pripomoček za medijsko vzgojo. »Živimo v družbi podatkov, digitalnega kapitalizma, in odnosov, ki jih ustvarja UI. UI usmerja naše razmišljanje, delovanje, povzroča pravo dehumanizacijo družbe. Njene vrednote so podatki, svet pa je umeten. Medijsko vzgojo zato potrebujemo prav vsi« ter povabila udeležence k uporabi algoritmov papeža Frančiška: k poslušanju drug drugega, govorjenju človek s človekom in iskanju navzočnosti Boga v svetu. Sestra Rose Peccata FSP, ustanoviteljica Centra za medijske študije Paulink v Los Angelusu, jih je opozorila na etiko pri uporabi UI. Poudarila je, da le komunikator z znanjem, obvladanjem tehnike in kreativnostjo uspešno uporablja UI.

Filmska kritičarka, Ileana Birsan, vidi odličen pripomoček za vzgoje mladih in dialog z drugače mislečimi, film. Udeleženci so si tudi lahko ogledali pretresljiv mednarodno nagrajeni film Libertate o revolucionarnem boju za demokracijo in svobodo Romunije, ki je terjala mnogo nedolžnih življenj.

Odgovorna za teološko – pastoralo področje pri Dikasteriju za komunikacijo, Nataša Govekar, je v predavanju poudarila, da nevarnosti UI niso stroji, ampak človek, ki jih programira. »Algoritmi tudi ne nadomestijo človeško srce in odnosov. Zato največji problem našega časa ni UI, ampak osamljenost. Sami določamo s čim si hranimo srce«, je zbranim dejala. »Rasti v človeški ranljivosti iz lastnega izkustva, je modrost srca, h kateri vabi papež«. Zato je udeležence iz 14 držav SIGNISA Evrope povabila k praznovanju dneva sredstev družbenega obveščanja, ki bo 12. maja na temo Umetna inteligenca, modrost srca za popolno človeško komunikacijo.

Na zasedanju so zbrani tudi ovrednotili dejavnosti SIGNIS-a Evrope na področju medijev: odmeven festival televizijskih programov v Berlinu, pa tudi uspešne ekumenske žirije na festivalih v Cannesu, Benetkah, Berlinalu, Karlovy Vary, Miskolcu. Predsednica SIGNIS World in svetovalka Dikasterija za komunikacijo, Helen Osman, jih je spodbudila k mreženju, da bi na vseh medijskih področjih pospeševali človeško komunikacijo, etiko delovanja komunikator v prid človekovega dostojanstva, pravičnosti in sprave. Organizatorji SIGNIS Romunija pa so jim predstavili tudi razcvet medijskega delovanja pa pandemiji, med dosežki je TV Angelus in redni prenos maš s kratkim programom na romunski nacionalni televiziji.

Kupi v trgovini

Čar novih tehnologij in transhumanizem : 115 vprašanj
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh