Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Algoritem ni človekovo srce

Za vas piše:
s. Romana Kocjančič
Objava: 29. 04. 2024 / 07:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2024 / 13:24
Algoritem ni človekovo srce
Udeleženci srečanja. FOTO: S. R. K.

Algoritem ni človekovo srce

»Umetna inteligenca (UI) je že navzoča na vseh področjih našega življenja, tudi verskega. Smo del njenega prostora,« so poudarjali strokovnjaki s področja umetne inteligence in medijev udeležencem evropskega zasedanja svetovne katoliške organizacije SIGNIS, zbranim od 18. do 21. aprila v Bukarešti.

Za preverjanje resničnosti informacij UI so v Romuniji novinarji ustanovili mrežo AI, saj UI pri svojem delu uporablja več kot 56 % novinarjev. Tiskovna predstavnica nadškofije Bukarešta, Vivina Dimcev, je zato navzoče spodbudila k povezovanju v skupine od 5 do 8 komunikatorjev, ki pred objavo preverijo informacije. Novinarka Katoliške agencije SIR, Cristine Grigore, jih je opozorila tudi na zelo prefinjene ponaredke UI.

Kaj pomeni živeti v družbi algoritmov, se je spraševala dr. Mihaela Caba Madarsi, ki vidi v UI pomemben pripomoček za medijsko vzgojo. »Živimo v družbi podatkov, digitalnega kapitalizma in odnosov, ki jih ustvarja UI. UI usmerja naše razmišljanje, delovanje, povzroča pravo dehumanizacijo družbe. Njene vrednote so podatki, svet pa je umeten. Medijsko vzgojo zato potrebujemo prav vsi,« je dejala ter povabila udeležence k uporabi »algoritmov« papeža Frančiška: k poslušanju drug drugega, govorjenju človeka s človekom in iskanju navzočnosti Boga v svetu. Sestra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh