Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bi pomagali tej šestletni brezdomki?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 07. 2016 / 07:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali bi pomagali tej šestletni brezdomki?

Ali bi pomagali tej šestletni brezdomki?

Unicefov oglasni film kruto razkriva stvarnost sodobne družbe.

Kaj bi storili, če bi na ulici zagledali otroka, ki bi tam stal povsem sam? Če ste na kakršen koli način podobni ljudem, ki nastopajo v tem video posnetku, bi bil vaš odziv v celoti odvisen od tega, kako bi ta otrok izgledal. Unicef je pripravil eksperiment, v katerem nastopa šestletna deklica, ki v oglasnem filmu, posnetem v gruzijski prestolnici Tbilisi, nastopa kot izgubljen otrok. V čem je trik? Včasih je dekletce čisto, lepo oblečeno in daje vtis, da je le začasno ločeno od svojih staršev. Včasih pa je vsa razcapana in revna, umazana in neurejena.



Odzivi mimoidočih so šokantni – niti eden se ne ustavi, da bi pomagal deklici, ki je oblečena kot mala brezdomka.

Posebej osupljiv je trenutek po 2 minutah in 18 sekundah posnetka, ki je v jok spravil celo Anano, malo igralko v oglasnem filmu – in bo verjetno tudi vam spustil kakšno solzo po licu.

Unicef je v sporočilu za javnost pojasnil: »Čeprav je video posnet v Gruziji, je krivica, ki jo razkriva, univerzalna. Otroci, ki živijo na ulici, so med najbolj zapostavljenimi in zapuščenimi skupinami, brez dostopa do izobrazbe ali zdravstvene oskrbe. Pogosto niso nikjer zabeleženi in so s tem izpostavljeni najrazličnejšim oblikam nasilja.«

Če vas je posnetek prizadel ali pa še se sprašujete, kaj storiti, če bi se sami znašli v podobnem položaju, Unicef ponuja nekaj nasvetov:

»Načini, kako pomagati zapuščenemu otroku, se lahko od države do države razlikujejo in lahko vključujejo tudi darovanje zaupanja vrednim človekoljubnim organizacijam. Tu pa je tudi nekaj zelo temeljnih, vendar praktičnih korakov, ki jih ljudje lahko upoštevajo, če najdejo otroka v podobnem položaju:

1 Predstavite se in vprašajte, kje so otrokovi starši.

2 Če z njimi ni mogoče priti v stik, pokličite policijo ali pristojni Center za socialno delo in jim povejte, kje se otrok nahaja. Policisti ali socialni delavci naj bi nato raziskali položaj in otroku nudili pomoč.

3 Ostanite ob otroku, dokler ne pride pomoč.«

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia / YouTube

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh