Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bo Benedikt XVI. septembra prihodnje leto obiskal Veliko Britanijo?

Objava: 15. 12. 2009 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ali bo Benedikt XVI. septembra prihodnje leto obiskal Veliko Britanijo?

Na Otoku so že objavili neuradni program papeževega obiska

Papež naj bi po napovedih Veliko Britanijo obiskal med 16. in 19. septembrom prihodnje leto. Vrhunec obiska naj bi predstavljala razglasitev kardinala Johna Henryja Newmana (1801-1890) za blaženega, in sicer na letališču v bližini britanskega mesta Coventry, se na poročanje britanskih medijev sklicuje italijanska katoliška agencija. Drugi britanski viri kot možno prizorišče razglasitve omenjajo tudi londonski stadion Wembley.


Pogovor teče tudi o možnosti papeževega govora pred poslanci v britanskem parlamentu. Prav tam so na smrt obsodili mučenca Thomasa Morusa (1478-1535), ker se je uprl odcepitvi angleške Cerkve od Rima in ustanovitvi državne Cerkve pod vladavino kralja Henrika VIII.
Po poročanju italjanske agencije naj bi v preteklem tednu v Vatikan odpotovala delegacija Škofovske konference Anglije in Walesa ter Škotskega episkopata, da bi se dogovorili o podrobnostih programa papeževega obiska. Z njegovo pripravo se na britanski strani ukvarja vladna komisija pod vodstvom kabinetnega tajnika Gusa O’Donnella.

Če bi Benedikt XVI. osebno vodil razglasitev kardinala Newmana za blaženega, bi bilo to precej neobičajno. Papež je namreč vpeljal pravilo, da tovrstna slavja v domači škofiji blaženega opravijo njegovi zastopniki. Res pa je, da sveti oče visoko ceni intelektualca in cerkvenega moža Johna Henryja Newmana, ki je kot anglikanski duhovnik prestopil v katoliško Cerkev, in je eden izmed prvih, ki je izpostavil pomen ‘izobražene vesti’ v katoliški Cerkvi.

Obisk Benedikta XVI. bi bil prvi državni obisk kakega papeža v Veliki Britaniji. Za razliko od potovanja Janeza Pavla II. na Otok leta 1982, ko je šlo izključno za pastoralni obisk, naj bi Benedikt XVI. v Veliko Britanijo pripotoval tudi kot gost britanske vlade. Možno je tudi, da bi se papež med obiskom sestal z britansko kraljico Elizabeto v Buckinghamski palači, pa tudi z visokimi predstavniki anglikanske državne Cerkve.

Na fotografiji: kardinal John henry Newman

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh