Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bo naslednji češki predsednik duhovnik?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 08. 2014 / 09:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali bo naslednji češki predsednik duhovnik?

Ali bo naslednji češki predsednik duhovnik?

Teolog in sociolog Tomaš Halik velja za »zastavonošo dediščine Vaclava Havla«.

Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus bi še enkrat kandidiral za najvišji položaj v državi, če bi svojo kandidaturo napovedal tudi katoliški duhovnik Tomaš Halik. V pogovoru za televizijsko mrežo TV Barrandov je 73-letni politik, ki je bil predsednik republike med leti 2003 in 2013, izjavil, da se sicer »v to ne bo več mešal«. Če pa bi se »morda gospod Halik odločil za kandidaturo in ne bi imel ustreznega protikandidata«, potem bi leta 2017 znova »vstopil v življenje predsedniške predvolilne kampanje«.



Tomaš Halik velja za enega izmed glavnih »zastavonoš dediščine Vaclava Havla«. Klaus, husit, pa v njem vidi predstavnika »nevarne restavracije«.

V primerjavi z jezuitom Antoninom Koniasom, ki je deloval v Pragi v obdobju protireformacije in v laicistični češki družbi še danes velja za simbol katoliške nastrpnosti, je Klaus v nekem drugem pogovoru Halika označil kot »Koniasa tristo let kasneje«. Halik, letošnji prejemnik Templetonove nagrade, pa je v češkem dnevniku Lidove noviny nedavno odločno zanikal, da resno razmišlja o kandidaturi za predsednika države. Če se ne bi pojavil noben drug kandidat, bi morda sam »začutil moralno dolžnost in razmislil o morebitnem vodenju države«. O sebi ne razmišlja kot o povsem neprimernem kandidatu, saj je profesor sociologije na Karlovi univerzi in ima s tem »enake poklicne kvalifikacije kot predsednika Masaryk in Beneš«.

Skeptiki Halikove možnosti za predsedniški položaj – o njegovi kandidaturi tokrat ni govora prvič – ocenjujejo kot izredno majhne. Češki kolumnist Petr Kambersky je v svojem prispevku za časnik Lidovy noviny zapisal, da bi v drugem krogu volitev »nazadnje zmagal tisti, ki bi bil za večino najmanj nesprejemljiv«, po njegovem mnenju pa bi na lestvici nesprejemljivosti »za duhovnikom lahko postavili le še snažilke in časnikarje«. Kot je še slikovito opisal, se bo »prej pekel spremenil v led, preden bo na Češkem za predsednika izvoljen katoliški duhovnik«. V luči tega dejstva bi bila po mnenju Petra Kamberskega »kandidatura Tomaša Halika pravcati dar z nebes za tamkajšnjo politično levico, saj bi s tem povsem razburkali glasove med podporniki desnice« in gladko »tlakovali pot ljudem«, kot so trenutni predsednik Miloš Zeman ali pa socialni demokrat Zdenek Skromach.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh