Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali je nadškof kršil pravice istospolnih?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 12. 2015 / 10:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ali je nadškof kršil pravice istospolnih?

Avstralskemu nadškofu grozi kazen zaradi letaka v podporo zakonski zvezi med moškim in žensko.

Sodišče v Avstraliji je napovedalo nadaljevanje postopka v primeru tožbe proti katoliškemu nadškofu, kar bo najverjetneje privedlo do določitve kazni v obliki plačila odškodnine. Nadškofov »zločin«? V letošnjem poletju so škofje po vsej Avstraliji učencem v katoliških šolah delili letake, v katerih so predstavili katoliški pogled na zakonsko zvezo. Aktivist gibanja LGBT je posledično vložil uradno tožbo proti enemu izmed škofov, nadškofu Julianu Porteousu iz Hobarta v Tasmaniji, letak pa označil kot »žaljiv in ponižujoč« do homoseksualcev. Pritožba je usmerjena tudi proti članom Avstralske škofovske konference, avtorice letaka.



Kot »popravo krivic« naj bi vse katoliške šole v Avstraliji za svoje učence uvedle pouk o gejevski in lezbični raznolikosti, katoliška Cerkev pa naj bi se uradno opravičila gejevski in lezbični skupnosti. Škofom, ki so v obtožnici poimenovani, grozi sodni postopek in plačilo visokih odškodnin.

In kaj je zapisano v letaku?

18-stranski letak z naslovom »Ne zafrkavajte se z zakonsko zvezo« je napisan v preprostem slogu v obliki pastirskega pisma. V osnovi opisuje katoliški nauk o zakonski zvezi in utemeljuje svoje nasprotovanje teoriji spola, obenem pa z žalostjo ugotavlja, kako je izraz »diskriminacija« zlorabljen v politične namene.



Letaki so bili junija letos razdeljeni dijakom katoliških šol po vsej Avstraliji. Gibanje za pravice istospolnih je to občutilo kot žalitev in se je najprej pritožilo v medijih. Sredi septembra je Martine Delaney, moški, ki se predstavlja kot ženska in je kandidat stranke zelenih za narodno skupščino, vložil uradno pritožbo proti nadškofu Porteousu v Tasmaniji, kjer živi, poleg tega pa naj bi to avstralsko provinco izbral tudi zato, ker naj bi tam vladalo »najugodnejše pravno in politično ozračje« za tovrstne tožbe.

Delaney škofe obtožuje diskriminacije po 17. odstavku tasmanskega zakona proti diskriminaciji, ki prepoveduje žaljenje in poniževanje na podlagi spolne usmeritve.

Primer je v Avstraliji zbudil veliko pozornosti in ostro nasprotovanje med zagovorniki tradicionalne družine. Poslanci, ki podpirajo tradicionalno družino, so sprožili pobudo za podporo pravici katoliške Cerkve do svobode govora, vendar je bilo tudi to označeno kot »nesprejemljivo«. Eden izmed pobudnikov predloga je dejal, da se zdaj v Avstraliji dogaja »kampanja sovraštva in diskriminacije za utišanje cerkvenih voditeljev«.

Avstralska katoliška Cerkev vse to razmeroma dobro prenaša. Njeni predstavniki so vljudni, dostojanstveni in prijazni; medtem ko se podajajo v levji brlog, pa nikakor pa ne odstopajo od svojih prepričanj.

Vir: www.massresistance.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh