Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali je to posledica covida?

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 18. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali je to posledica covida?
Čeprav se zdi, da kdo covid preboli zlahka, pri marsikom bolezen povzroči nevšečnosti. FOTO: Pexels.

Ali je to posledica covida?

Vprašanje bralke: Konec februarja sem prebolela covid-19 v blažji obliki, še vedno me moti, da se zadiham ob manjšem naporu in huda utrujenost, ki me izčrpava pri dnevnih opravilih. Ali so vse te težave lahko še posledica prebolelega covida-19.

Odgovarja: Kristina Grošelj, družinska zdravnica 

Blaga akutna oblika covida-19 je relativno kratka bolezen, dolgotrajna oblika pa lahko traja več tednov ali mesecev in prizadene številke organe. Dolgotrajni covid-19 se lahko razvije pri vsakem bolniku, ne glede na resnost bolezni ali načine zdravljenja. 

Gre za različne zdravstvene težave z miselnimi sposobnostmi, tesnobo, utrujenostjo, zadihanostjo, izpuščaji, vročino, bolečinami ali okvaro vonja in okusa. Kljub temu da so simptomi dolgotrajne oblike covida-19 podobni simptomom nekaterih drugih bolezni, se pri dolgotrajni bolezni ponavadi pojavljajo v večjem obsegu, prisotni so pri vseh starostnih skupinah in so bolj izčrpavajoči. 

Pravih vzrokov za težave pogosto ne najdemo in velikega napredka pri zdravljenju tega stanja doslej še ni bilo.

Dobra novica je, da lahko s prejemom dveh odmerkov cepiva proti covidu-19 za skoraj polovico zmanjšamo verjetnost, da se bo v primeru okužbe pojavila dolgotrajna oblika, prav tako lahko računamo na blažji potek bolezni. 

Že z odločitvijo za cepljenje lahko torej pomembno znižamo verjetnost dolgotrajnega covida-19, s tem pa je zdaj cepljenje zagotovo najpomembnejši ukrep, ki nam je vsem na voljo proti dolgotrajnemu covidu-19.

Težave, ki jih navajate, močno vplivajo na kakovost vašega življenja. Obrnite se na svojega osebnega zdravnika, ki vas bo pregledal in napotil v laboratorij. Če bo potrebno, vas bo napotil bodisi k pulmologu, na ustrezno rehabilitacijo ali pa v pokovidno ambulantno. 

Te težave same po sebi sicer niso nevarne, vendar pa lahko zelo vplivajo na vsakodnevne dejavnosti in kakovost življenja. Bodite sočutni in razumevajoči do sebe.

S stopnjevanjem vsakodnevne hoje in drugih aktivnosti, ki jih zmorete, načrtno pridobivate telesno moč; razpoloženje se vam bo ob tem izboljševalo, težave pa bodo najverjetneje počasi izzvenevale.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (38/2021). 

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh