Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali J. K. Rowling krši škotsko zakonodajo?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 04. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2024 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali J. K. Rowling krši škotsko zakonodajo?
J. K. Rowling, ena najbolj branih britanskih avtoric vseh časov. FOTO: Daniel Ogren/Wikipedia/CC BY 2.0

Ali J. K. Rowling krši škotsko zakonodajo?

Na Škotskem je v začetku letošnjega aprila začela veljati nova zakonodaja o sovražnem govoru, na podlagi katere bi lahko sprožili preiskave proti vsem, ki transspolne osebe označujejo z njihovim biološkim spolom in ne z njihovo samooklicano spolno istovetnostjo: pri tem najpogosteje omenjajo priljubljeno pisateljico J. K. Rowling, ki na družbenih omrežjih slovi po svojih zapisih »brez dlake na jeziku«.

V skladu z novim zakonom, ki je začel veljati 1. aprila, bo oseba zaradi spodbujanja sovraštva do osebe na podlagi njene »transspolne istovetnosti« lahko obsojena na zaporno kazen do sedmih let. Nova zakonodaja je razširila obstoječe zakone o sovražnem govoru, ki že prepovedujejo spodbujanje sovraštva na podlagi posameznikove rase, poroča spletni portal CNA.

Nova škotska zakonodaja naj ne bi prepovedovala posredovanja »osebnega mnenja, ki je izzivalno ali žaljivo«.

Zakon t. i. »napačnega poimenovanja«, ko nekdo transspolno osebo označi z njenim biološkim spolom in ne z njeno samopotrjeno spolno istovetnostjo, izrecno ne prepoveduje, toda škotska ministrica za žrtve in varnost skupnosti Siobhian Brown je v pogovoru za britanski BBC izjavila, da bo imela policija diskrecijsko pravico, ali bo preiskovala tovrstne komentarje in ali bo posebej preiskovala Rowlingovo, ki je odkrito in ostro kritična do ideologije spola.

Vendarle pa, tako Brownova, po njenem mnenju zakon ne prepoveduje posredovanja »osebnega mnenja, ki je izzivalno ali žaljivo«. Kot je zatrdila, na Škotskem »spoštujemo svobodo izražanja vseh in nihče v naši družbi ne bi smel živeti v strahu ali imeti občutka, da ne sodi v našo družbo«.

Kaj je J. K. Rowling doslej izjavila o transspolnosti?

Rowlingova, avtorica vrste uspešnic o mladem čarovniku Harryju Potterju, je odkrito kritična do tega, da bi biološkim moškim, ki se istovetijo kot ženske, dovolili vstop v ženske garderobe in ženske toaletne prostore. Moške, ki se istovetijo kot ženske, Rowlingova dosledno označuje z moškimi zaimki, in to počne tudi po 1. aprilu, kljub novi škotski zakonodaji. Tamkajšnjo policijo je pozvala, naj jo, če s tem krši zakon, »pač aretira«.

»Ženske na Škotskem so že več let pod pritiskom svoje vlade in pripadnikov policije, da naj zanikajo dokaze svojih oči in ušes, zavračajo biološka dejstva in sprejemajo neoreligiozni koncept spola, ki ga ni mogoče dokazati in preizkusiti,« je Rowlingova zapisala v vrsti objav na družbenem omrežju X.

Nemogoče je natančno opisati ali obravnavati stvarnost nasilja in spolnega nasilja nad ženskami in dekleti ali spregovoriti o trenutnem napadu na pravice žensk in deklet, če moškega ne smemo imenovati moški.

»Nova opredelitev pojma 'ženska' z vključitvijo vsakega moškega, ki se razglasi za žensko, že ima resne posledice za pravice in varnost žensk in deklet na Škotskem, pri čemer so najbolj prizadete najranljivejše, vključno z zapornicami in žrtvami posilstva,« je nadaljevala Rowlingova. »Nemogoče je natančno opisati ali obravnavati stvarnost nasilja in spolnega nasilja nad ženskami in dekleti ali spregovoriti o trenutnem napadu na pravice žensk in deklet, če moškega ne smemo imenovati moški. Na Škotskem je konec svobode govora in prepričanja, če bo natančen opis biološkega spola odslej kaznivo dejanje.«

Rowlingova je dodala, da je »trenutno zunaj države, toda če to, kar sem tu zapisala, po določbah novega zakona šteje za [kaznivo dejanje], se veselim aretacije, ko se vrnem v rojstni kraj škotskega razsvetljenstva«.

Verjamem, da bodo vse ženske – ne glede na družbeni položaj ali finančna sredstva – po zakonu obravnavane enako.

Novi zakon ne vključuje prepovedi vzbujanja sovraštva proti nekomu na podlagi njegovega spola. Škotska policija je dan po tem, ko je nova zakonodaja stopila v veljavo, sporočila, da Rowlingova zaradi svojih dosedanjih komentarjev na družbenih omrežjih ne bo postala predmet preiskave. Potrdili so sicer, da so prejeli pritožbe glede omenjenih objav, vendar »komentarji niso ocenjeni kot kaznivi, zato ne bodo sprejeti nobeni nadaljnji ukrepi«.

Rowlingova je to novico delila na družbenem omrežju X: »Upam, da bo ta objava pomirila vse ženske na Škotskem, ki se želijo zavzemati za stvarnost in pomen biološkega spola, in verjamem, da bodo vse ženske – ne glede na družbeni položaj ali finančna sredstva – po zakonu obravnavane enako,« je zapisala.

Kaj o zakonu pravi Katoliška cerkev?

Do novega zakona je kritična tudi Škotska škofovska konferenca, ki je opozorila, da so škofje »globoko zaskrbljeni«, ker zakon ne vključuje zaščite za kristjane, ki izražajo tradicionalna krščanska stališča o spolu.

»Za izražanje prepričanja, da recimo obstajata le dva spola, da moški ne more postati ženska in obratno, ali da je zakonska zveza dopustna le med enim moškim in eno žensko, ne bi smela obstajati grožnja kazenskega pregona,« so takrat sporočili iz Škotske škofovske konference.

Nalaganje
Nazaj na vrh