Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škotska: zakon o spremembi spola in poguben vpliv na pravice žensk

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 02. 2023 / 10:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škotska: zakon o spremembi spola in poguben vpliv na pravice žensk
Nova škotska zakonodaja povečuje tveganje za varnost žensk in deklet, ker se moški lahko odslej svobodno samoopredeljujejo kot ženske in dostopajo do prostorov, namenjenih samo ženskam. FOTO: Twitter

Škotska: zakon o spremembi spola in poguben vpliv na pravice žensk

Škotska je decembra lani postala prvi del Združenega kraljestva, kjer so potrdili sistem samoidentifikacije za osebe, ki želijo uradno spremeniti spol. Škotski parlament je sporne predloge podprl s 86 glasovi za in 39 proti.

Nameram škotske vlade so pred sprejemom omenjene zakonodaje odločno nasprotovali škotski škofje, v javnosti pa je bil najbolj odmeven odziv priljubljene pisateljice J. K. Rowling, ki je škotsko premierko Nicolo Sturgeon javno označila za »uničevalko pravic žensk«. Na novo škotsko zakonodajo so se odzvali celo v Londonu: tamkajšnja vlada se je prvič v zgodovini odločila za blokado zakona, ki ga je potrdil škotski parlament, saj bi po mnenju britanskega političnega vrha zakon o priznavanju spremembe spola ogrozil britansko zakonodajo o enakosti.

Moški obsojenci v ženskih zaporih

Nova škotska zakonodaja o spremembi spola med drugim omogoča, da v ženskih zaporih bivajo moški obsojenci, ki se identificirajo kot ženske, kar pa je v zadnjih tednih sprožilo močan odpor tudi v javnosti na Škotskem. V britanskih medijih so se pojavile burne razprave o transspolni zapornici Isli Bryson, ki je bila pred aretacijo znana kot Adam Graham in je bil obtožen dveh posilstev. Po aretaciji se je identificiral kot ženska, zato so ga sprva napotili v ženski zapor. Šele po ostrem odzivu javnosti in političnih nasprotnikov nove zakonodaje je bil nasilni posiljevalec premeščen v moško ustanovo.

Škotska premierka Sturgeonova je vse pogosteje deležna pozivov, naj ponižno prizna napako in opusti svoje »visoko leteče« reforme na področju spola.

Premierka Sturgeonova je vse pogosteje deležna pozivov, naj ponižno prizna napako in opusti svoje »visoko leteče« reforme na področju spola, saj je po sporu o Brysonovi/Grahamu njena priljubljenost padla na najnižjo raven v zgodovini, na Škotskem pa se vrstijo protestni shodi, ki opozarjajo na kršenje pravic žensk.

Sturgeonova je bila sicer odločena, da bo poskušala odpraviti veto vlade Združenega kraljestva na zakonodajo o spremembi spola, vendar je sporni primer Brysonove precej omajal njene trditve, da sistem ne bo ogrožal žensk in »enospolnih« prostorov. Njeni politični kolegi ji očitajo, da s svojimi odločitvami škoduje ugledu Škotske nacionalne stranke.

»Uničevalka pravic žensk«

Pisateljica J. K. Rowling je premierko Sturgeonovo javno obtožila, da s svojimi prizadevanji za čim preprostejšo zakonodajno pot do spremembe spola uničuje pravice žensk na Škotskem. Rowlingova se tudi zaradi grenkih osebnih izkušenj odločno bori za ohranitev stvarnosti spolov ne le na Škotskem, ampak po vsem svetu.

Rowlingova se tudi zaradi grenkih osebnih izkušenj odločno bori za ohranitev stvarnosti spolov.

S svojimi izjavami proti teoriji spola si je sicer nakopala gnev skupnosti LGBT in pripadnikov »prebujene« generacije, vendar je sovražni komentarji ne zmotijo in je ves čas dejavno vpeta v razprave o vprašanju, ali naj se osebam, ki so biološko moški, vendar trdijo, da so ženske, dovoli vstop v ženska stranišča in garderobe.

Škotski škofje: reforme na področju sprememb spola škodujejo mladim

Tudi katoliški škofje na Škotskem so še pred potrditvijo novega zakona pozvali zakonodajalce, naj nasprotujejo spornim spremembam, saj je reforma na tem področju po njihovem mnenju nevarna in lahko močno škoduje mladim. Kot so pojasnili, je treba otroke zaščititi pred trajnimi pravnimi izjavami o svojem spolu, ki lahko vodijo do nepovratnih izbirnih posegov, vključno s kirurškimi posegi.

Škofje podpirajo pomisleke ženskih organizacij, da nova zakonodaja povečuje tveganje za varnost žensk in deklet.

Škofje podpirajo pomisleke ženskih organizacij, da nova zakonodaja povečuje tveganje za varnost žensk in deklet, ker se moški lahko odslej svobodno samoopredeljujejo kot ženske in dostopajo do prostorov, namenjenih samo ženskam. Prav tako obstaja resnična zaskrbljenost, da ženskam in dekletom ne bo več zagotovljena ženska zdravstvena delavka, tudi če bodo zanjo zaprosile. Stališče škofov podpira tudi Škotski svet za človeško bioetiko.

Nalaganje
Nazaj na vrh