Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska vlada blokira škotski zakon o spremembi spola

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2023 / 13:43
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 15:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanska vlada blokira škotski zakon o spremembi spola
Škotski zakon o priznavanju spremembe spola naj bi ogrožal britansko zakonodajo o enakosti. FOTO: arhiv Družine

Britanska vlada blokira škotski zakon o spremembi spola

Vlada v Londonu se je prvič v zgodovini odločila za blokado zakonodaje, ki jo je potrdil škotski parlament: po mnenju britanskega političnega vrha bi namreč škotski zakon o priznavanju spremembe spola ogrozil britansko zakonodajo o enakosti.

Z včerajšnjo blokado nove škotske zakonodaje je britanska vlada s premierjem Rishijem Sunakom na čelu odprla ustavni razkol med Londonom in Edinburgom ter zanetila izjemno napeto razpravo o pravicah transseksualcev, so poročali svetovni mediji. Škotski parlament je decembra lani potrdil zakon, ki transspolnim osebam, tudi mladoletnim (od 16. leta naprej), omogoča spremembo spola na osebnih dokumentih, zgolj na podlagi lastne izjave ter brez kakršnega koli upravnega ali zdravstvenega dokumenta, vlada v Londonu pa je z uporabo 25 let starega zakona to odločitev preklicala in zdi se, da se bodo napetosti med Londonom in vlado v Edinburgu, ki se zavzema za neodvisnost Škotske, še povečale.

Škotski parlament naj bi kršil zakonodajo o enakosti v VB, saj ljudem omogoča različno obravnavo glede na to, kje živijo.

Poslanci škotskega parlamenta so prejšnji mesec izglasovali, da se transspolnim osebam omogoči pravno priznanje spola, s katerim se istovetijo, in izdajo novega rojstnega lista brez zdravniške diagnoze. Tovrstna zakonodaja naj bi ljudem na Škotskem olajšala zakonito spremembo spola. V skladu z novimi predpisi lahko osebe, stare 16 let in več, zaprosijo za potrdilo o priznanju spola s pravno zavezujočo izjavo, da že živijo v svojem »pridobljenem spolu«, kot je navedeno v ukrepu, in da nameravajo tako živeti trajno.

Britanska vlada v Londonu pa trdi, da škotski parlament s to potezo krši zakonodajo o enakosti, ki velja po vsej Veliki Britaniji, saj ljudem omogoča različno obravnavo glede na to, kje živijo.

Sturgeonova: napad na demokratično izvoljeni škotski parlament 

Škotska premierka Nicola Sturgeon je ukrep britanske vlade označila kot »popoln napad na naš demokratično izvoljeni škotski parlament in njegovo sposobnost, da sam odloča o določenih vprašanjih«. Po njenih besedah bo škotska vlada zakonodajo branila.

V Veliki Britaniji se razprava o pravicah transspolnih oseb vedno bolj zaostruje.

V Veliki Britaniji se razprava o pravicah transspolnih oseb vedno bolj zaostruje, saj ugledni glasovi, med njimi pisateljica J. K. Rowling, nasprotujejo škotski zakonodaji in drugim predlogom o priznanju spola. Zakon je povzročil številne polemike; feministične skupine so škotsko premierko obtožile, da ogroža pravice žensk, saj se bojijo, da bodo prostori, namenjeni samo ženskam, odslej ogroženi.

Penny Mordaunt, ki je bila nekaj časa priljubljena kandidatka za novo voditeljico britanske vladajoče konservativne stranke, je lani izgubila podporo desnice, delno tudi zaradi svojega brezkompromisnega stališča do pravic transseksualcev in enakosti spolov.

Dokaz, da si mora Škotska še močneje prizadevati za neodvisnost?

Podporniki Sturgeonove bodo potezo premierja Sunaka verjetno predstavili kot dokaz, da si mora Škotska še močneje prizadevati za neodvisnost, kar je njen glavni politični cilj. Škoti so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar je Sturgeonova zavrnitev Londona za drugo glasovanje o tem vprašanju prikazala kot nedemokratično.

Tudi laburisti imajo pomisleke glede škotske zakonodaje, predvsem glede znižanja starostne meje na 16 let.

Rishi Sunak je v kratkem času, ki ga je doslej preživel na naslovu Downing Street št. 10, že omilil retoriko svoje konservativne stranke glede spornih kulturnih vprašanj, vendar bo včerajšnjo potezo verjetno dobro sprejela večina njegovih podpornikov.

Glede pravic transseksualcev je morda bolj razdeljena opozicijska laburistična stranka: njen vodja Keir Starmer je dejal, da podpira samoopredelitev spola pri transspolnih osebah, vendar je minulo nedeljo za BBC povedal, da ima pomisleke glede škotske zakonodaje, predvsem glede znižanja starostne meje na 16 let.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh