Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeno kraljestvo: primas Welby moli za novega premiera Rishija Sunaka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 10. 2022 / 15:24
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2023 / 07:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Združeno kraljestvo: primas Welby moli za novega premiera Rishija Sunaka
Novi britanski premier Rishi Sunak. FOTO: Wikipedia

Združeno kraljestvo: primas Welby moli za novega premiera Rishija Sunaka

Rishi Sunak bo naslednji britanski premier, potem ko je Penny Mordaunt v zadnjem trenutku pred iztekom roka, do katerega bi morala posredovati zbrane podpise poslancev, izstopila iz tekme za novega vodjo konservativcev v Združenem kraljestvu.

Sunak bo nasledil Liz Truss le sedem tednov po tem, ko ga je ta premagala na prejšnjem izboru za vodstvo torijcev, spominjajo pri medijski hiši BBC. Nekdanji finančni minister je dobil podporo več kot polovice torijskih poslancev, Mordauntova pa je komajda dosegla prag stotih poslancev, da se je sploh uvrstila na glasovnico.

Rishi Sunak bo postal prvi britanski azijski premier v Združenem kraljestvu in z 42 leti obenem najmlajši po več kot sto letih.

Rishi Sunak bo postal prvi britanski azijski premier v Združenem kraljestvu in z 42 leti obenem najmlajši po več kot sto letih. Rodil se je leta 1980 v britanskem Southamptonu kot prvi od treh otrok staršem indijskega porekla, ki sta se na Otok priselila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegov oče je bil družinski zdravnik, mati pa farmacevtka. Sunak je študiral filozofijo, politične vede in ekonomijo. Študijsko se je izpopolnjeval tudi v Združenih državah Amerike, kjer je spoznal svojo ženo Akshato Murty, potomko indijskega milijarderja. Zakonca Sunak imata dve hčerki.  

Po zadnjih dogajanjih v britanski vladi so tamkajšnji laburisti znova pozvali k splošnim volitvam, pri pozivu se jim pridružujejo Škotska nacionalna stranka in liberalni demokrati.

»Pozitivna poteza«

V prvem odzivu na vest o novem predsedniku vlade je britanski zunanji minister James Cleverly za BBC izjavil, da je izbor Rishija Sunaka na čelo vlade Združenega kraljestva »zelo pozitivna poteza«. Cleverly je včeraj sprva podprl nekdanjega predsednika vlade Borisa Johnsona za vnovičnega voditelja, po Johnsonovem odstopu pa je svojo naklonjenost namenil Sunaku, ki je po njegovem mnenju »najbolj izkušen kandidat za vodenje države ter pameten in nadarjen človek«.

Britanska vlada se po težkih in brutalnih zadnjih mesecih zdaj lahko osredini na Britance, na zagotavljanje dobrega vladanja in podporo mednarodnim prijateljem Združenega kraljestva.

Cleverly je prepričan, da se lahko vlada po »težkih in brutalnih« zadnjih mesecih zdaj osredini na Britance, na zagotavljanje dobrega vladanja in podporo mednarodnim prijateljem Združenega kraljestva, kot je recimo Ukrajina. »To bi morale biti edine stvari, o katerih razmišljamo,« meni britanski zunanji minister, ki dodaja, da bi bil še teden dni zamude v tekmi za vodenje torijcev povsem »kontraproduktiven«.

EU: čestitke novemu britanskemu premierju, poudarjena potreba po stabilnosti

Novemu britanskemu premierju sta danes čestitala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki sta v voščilih izpostavila, da Bruselj in London potrebujeta stabilnost za soočanje s skupnimi izzivi.

Evropska unija upa, da bo Sunak do Bruslja zavzel bolj spravljivo stališče kot njegova predhodnika Boris Johnson in Liz Truss.

Izrazita uporaba besede stabilnost s strani obeh predstavnikov poudarja upanje Evropske unije, da bo Sunak do Bruslja zavzel bolj spravljivo stališče kot njegova predhodnika Boris Johnson in Liz Truss: oba sta si prizadevala enostransko razveljaviti del sporazuma o brexitu, ki Severno Irsko vključuje v enotni trg EU, kar pomeni, da zanjo še naprej velja pomemben del evropske zakonodaje, spominjajo pri STA. Protokol, o katerem so se pogajali pod Johnsonom, nato pa ga je ta zavrnil, naj bi ohranil mir na Severnem Irskem, kot je določeno v sporazumu iz velikega petka leta 1998, ki je končal trideset let trajajoči spor.

Rishi Sunak prevzema službo v času velikih težav in negotovosti.

Nadškof Welby moli za novega predsednika vlade

Anglikanski primas in canterburyjski nadškof Justin Welby pa je nocoj na družbenem omrežju Twitter zapisal, da moli za novega britanskega premiera. 42-letni Sunak po njegovih besedah prevzema službo v času »velikih težav in negotovosti« in nadškof novega predsednika vlade poziva, naj zagotovi stabilnost in si prizadeva predvsem za najranljivejše člane družbe.

Nalaganje
Nazaj na vrh