Zapri
Iskanje

Kitajska: med vojaškimi vajami simulacija napada na Tajvan?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 08. 2022 / 12:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2022 / 12:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kitajska: med vojaškimi vajami simulacija napada na Tajvan?

Kitajska: med vojaškimi vajami simulacija napada na Tajvan?
Nekatera kitajska vojaška letala in ladje so prečkala neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine. FOTO: Pixabay (Fotografija je ilustrativna.)
Peking danes nadaljuje obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana, kitajska vojska pa je že včeraj na območja okoli otoka poslala rekordno število vojaških letal in plovil.

Tajvanska vojska ob tem zatrjuje, da kitajske oborožene sile izvajajo »simulacijo napada na glavni tajvanski otok«, poročanje tujih medijev povzema STA. Po navedbah tajvanskega ministrstva za obrambo v bližini otoka delujejo številna kitajska vojaška letala in ladje, nekatera med njimi pa so prečkala neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine, ki ločuje celino in otok ter jo obe strani večinoma spoštujeta.

Tajvanski zunanji minister je obsodil »nevarno stopnjevanje vojaške grožnje, ki ruši mir in stabilnost v regiji in jo je treba obsoditi«.

Tajvanska vojska ima v odgovor na kitajske manevre svoja letala v stanju pripravljenosti, poslala je opozorila po radiu in mobilizirala sisteme protiraketne obrambe, ki sledijo kitajskim vojaškim letalom. Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je obsodil »nevarno stopnjevanje vojaške grožnje«, ki »ruši mir in stabilnost v regiji in jo je treba obsoditi«. Ravnanje Pekinga na družbenih omrežjih obsojajo tudi številni politični predstavniki.

Kitajska je vojaške vaje v okolici Tajvana, ki se bodo nadaljevale do jutri, začela kot odgovor na nedavni obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, ki ga vidi kot izzivanje in vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh