Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali lahko nosim rožni venec okoli vratu?

Objava: 13. 09. 2011 / 10:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ali lahko nosim rožni venec okoli vratu?

Rožni venec - nakit ali zakramental?

Čeprav bi večina med nami zelo zadržano pripomnila: »A zdaj pa še to?!«, spletna stran Busted halo prinaša malo bolj poglobljen odgovor na to vprašanje, ki je lahko le kaprica, lahko pa tudi ne.

Rožni venec ni nakit, pač pa je zakramental (posvečen predmet), ki je namenjen temu, da bi nas vabil k molitvi in čaščenju. Morda je dobro poudariti, da zakramentali sami na sebi nimajo nikakršne čarobne moči, moč ima tvoja molitev.
Če bi rožni venec nosil/a zgolj kot okrasek ali modni dodatek, bi s tem oskrunil/a njegov namen. Po drugi strani pa številni katoličani nosijo zapestnice z desetko rožnega venca in križcem ter svetinjico. Obstajajo tudi prstani z desetimi izboklinami, ki molivcu pomagajo slediti molitvi. Pa tudi nekateri redovniki, na primer dominikanci, nosijo rožni venec obešen okrog pasu.
Zakonik cerkvenega prava v členu 1171 določa: »S svetimi rečmi, ki so s posvetitvijo ali z blagoslovom določene za bogoslužje, je treba spoštljivo ravnati in, čeprav so v zasebni lasti, se ne smejo uporabljati za svetne namene ali za namene, ki jim niso lastni.«
Zaključimo lahko, da je odgovor na vprašanje v naslovu odvisen od tvojega namena: če rožni venec nosiš zato, da bi poglobil/a svojo molitev, to ne bi smel biti problem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh