Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali papež po novem dopušča istospolno zakonsko zvezo?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 12. 2023 / 07:22
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2023 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali papež po novem dopušča istospolno zakonsko zvezo?
Številni katoličani so že izrazili globoko zaskrbljenost, da bi izjava Fiducia supplicans lahko spodbudila cerkveni razkol. FOTO: Pixabay

Ali papež po novem dopušča istospolno zakonsko zvezo?

Vatikanski Dikasterij za nauk vere je včeraj objavil dokument z naslovom »Fiducia supplicans«, v katerem določa pogoje za blagoslov istospolno usmerjenih partnerskih zvez.

Čeprav je v besedilu izrecno poudarjeno, da takšni blagoslovi ne smejo biti podeljeni v okviru bogoslužnega dogajanja, to dejanje pastoralne bližine »se mora izogibati vsem dejavnikom, ki bi kakor koli spominjali na obred poroke«, in da takšen blagoslov »ne sme biti izveden z oblačili, gestami ali besedami, ki so značilne za poroko«, so naslovnice svetovnih medijev nemudoma preplavili naslovi, ki novi vatikanski dokument označujejo za prelomnico, za začetek nove dobe, piše ameriški spletni portal pillarcatholic.com. Številni katoličani so že izrazili globoko zaskrbljenost, da bi izjava Fiducia supplicans lahko spodbudila cerkveni razkol.

Preberite tudi: Vatikan odprl vrata blagoslovu istospolnih parov, vendar z omejitvami

Ker pa besedilo vendarle še ni doseglo dovolj širokega kroga bralcev, se zaenkrat poraja še veliko vprašanj, kaj natančno je v dokumentu sploh zapisano. Na nekatera izmed teh vprašanj so že odgovorili pri omenjenem spletnem portalu.

Ali je papež pravkar dopustil sklepanje istospolnih zakonskih zvez?

V dokumentu Fiducia supplicans je jasno zapisano, da Vatikan nima namena dopustiti istospolnih porok ali česa podobnega. Kot pravijo, Cerkev pravzaprav nima moči ali pristojnosti, da bi to storila.

Besedilo sicer ustvarja okvir za blagoslov istospolnih parov, vendar pravi, da teh blagoslovov ne smemo zamenjevati s poroko ali celo z odobravanjem istospolnih zvez ali istospolnih dejavnosti. Kot je zapisano, so »obredi in molitve, ki bi lahko povzročili zmedo med tem, kaj je zakonska zveza - ki je 'izključna, trdna in neločljiva zveza med moškim in žensko, naravno odprta za rojevanje otrok' - in tem, kar je z zakonsko zvezo v nasprotju, nedopustni« in se jim je treba izogibati.

Le v okviru zakonske zveze spolni odnosi najdejo svoj naravni, pravi in povsem človeški pomen: nauk Cerkve o tem ostaja trdno odločen.

»To prepričanje je utemeljeno v večnem katoliškem nauku o zakonski zvezi; le v tem okviru spolni odnosi najdejo svoj naravni, pravi in povsem človeški pomen. Nauk Cerkve o tem ostaja trdno odločen.«

O čem govori dokument Fiducia supplicans?

Dokument pravi, piše pillarcatholic.com, da ljudje, ki spontano pridejo prosit za blagoslov, »s to prošnjo pokažejo svojo iskreno odprtost za presežno, zaupanje svojega srca, da ne zaupajo samo v svoje moči, kažejo svojo potrebo po Bogu in svojo željo, da bi se iztrgali iz ozkih meja tega sveta, zaprtega v svoje omejitve«.

Besedilo spodbuja, naj pari prosijo za blagoslov, ki bi jim bil dan, pa ne zato, da bi potrdili nemoralnost, temveč da bi potrdili svojo željo po Božji navzočnosti v svojem življenju. Blagoslovi, je zapisano v novem vatikanskem dokumentu, so »pastoralni vir, ki ga moramo ceniti, ne pa tveganje ali problem«.

»Pastoralna previdnost in modrost - v izogib vsem resnim oblikam pohujšanja in zmede med verniki - lahko predlagata, da se posvečena služba pridruži molitvi tistih oseb, ki se, čeprav so v zvezi, ki je nikakor ni mogoče primerjati z zakonsko zvezo, želijo zaupati Gospodu in njegovemu usmiljenju, klicati njegovo pomoč in se pustiti voditi k boljšemu razumevanju njegovega načrta ljubezni in resnice.«

Med temi osebami, piše v dokumentu, so lahko tudi katoličani v istospolnih zvezah.

Celoten dokument Fiducia supplicans lahko preberete TUKAJ.

O kakšnih blagoslovih torej govori?

V besedilu je večkrat poudarjeno, da ne more biti obreda ali posebnega razdelka za blagoslov istospolnih parov. Namesto tega pravi, da se lahko, če ti pari zaprosijo za blagoslov, podeli takšen, ki »združuje molitev s priprošnjo za Božjo pomoč tistim, ki se ponižno obračajo k Njemu«.

»Bog nikoli ne zavrne nikogar, ki se mu približa,« je poudarjeno v besedilu, »in Božja milost dejansko deluje v življenju tistih, ki ne trdijo, da so pravični, ampak ponižno priznavajo, da so grešniki kot vsi drugi.«

Neobredni blagoslovi ne smejo postati bogoslužno ali 'polbogoslužno' dejanje, ki bi spominjalo na zakrament.

Ob poudarjanju, da takšni pari lahko prejmejo blagoslov, besedilo pravi, da »ti neobredni blagoslovi nikoli ne bi smeli izgubiti pomena preprostih gest, ki zagotavljajo učinkovito sredstvo za povečanje zaupanja v Boga«, in da morajo pastirji »paziti, da ne postanejo bogoslužno ali 'polbogoslužno' dejanje, ki bi spominjalo na zakrament«.

Že v redu, ampak ali ne bodo ljudje mislili, da je blagoslov istospolnega para v bistvu potrditev takšnega razmerja, ali nekakšna katoliška istospolna poroka?

Kot piše pillarcatholic.com, dokument vztraja, da to ni nujno. »Prav zato, da bi se izognili kakršni koli obliki zmede ali pohujšanja, kadar za blagoslov prosi par v neurejenem razmerju, čeprav je prošnja izražena zunaj obredov, ki jih predpisujejo bogoslužne knjige, se tega blagoslova nikoli ne sme podeliti sočasno z obredom civilne poroke niti v povezavi z njim.« Poleg tega ti blagoslovi ne smejo biti »izvedeni z oblačili, gestami ali besedami, ki so značilni za poroko«.

Kakšni bodo ti blagoslovi?

Besedilo pravi, da bi jih lahko obhajali ob »obisku svetišča« ali med »srečanjem z duhovnikom, molitvijo v skupini ali med romanjem«.

Dokument poudarja, da namen »teh blagoslovov, ki se ne podeljujejo z obrednimi oblikami, lastnimi bogoslužju, ampak kot izraz materinskega srca Cerkve, podobni tistim, ki izhajajo iz jedra ljudske pobožnosti, ni kar koli uzakoniti, ampak odpreti svoje življenje Bogu, ga prositi za pomoč pri boljšem življenju in tudi priklicati Svetega Duha, da bi vrednote evangelija živeli z večjo zvestobo«.

In kaj zdaj?

To je težko reči. Kot spominjajo pri pillarcatholic.com, so škofje v nekaterih evropskih državah v zadnjih mesecih dopuščali bogoslužne blagoslove istospolnih parov. Čeprav besedilo pravi, da takšni bogoslužni blagoslovi niso dovoljeni, še ni jasno, ali bo Vatikan proti njim ukrepal.

Kako se bodo stvari razvijale, ostaja odprto.

Če bo besedilu sledilo posredovanje Vatikana glede bogoslužnih blagoslovov istospolnih parov, je mogoče, da bo dokument sčasoma veljal za bolj omejujočega od sedanje prakse v nekaterih delih Cerkve. Če pa Vatikan ne bo ukrepal na področju bogoslužnih blagoslovov, ki so v nasprotju z dejanskim besedilom, si bomo dokument Fiducia supplicans lahko zapomnili po široki normalizaciji bogoslužnih blagoslovov istospolnih parov, kar so v prvih urah po objavi dokumenta izrazili številni katoličani. Nekateri so izrazili tudi zaskrbljenost, da bi besedilo Dikasterija za nauk vere lahko povzročilo razkol med škofi.

Kako se bodo stvari razvijale, ostaja odprto.

Nalaganje
Nazaj na vrh