Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali pri nas govorimo o spolnosti?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 26. 11. 2019 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2019 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali pri nas govorimo o spolnosti?

Ali pri nas govorimo o spolnosti?

Inštitut Integrum želi v svet prinašati pozitivno sporočilo o telesnosti in spolnosti.

Spregovoriti naglas o spolnosti? Nekateri bi rdečih lic sklonili glavo, drugi bi se pobahali: »Kaj pa je to takega.« In izustili kup šaljivih, posmehljivih, morda celo zbadljivih opazk. Iskren pogovor o spolnosti in telesnosti je medtem še vedno tabu tema. O tem smo se pogovarjali z Benjaminom Tomažičem, direktorjem Inštituta Integrum.

Celoten članek si preberite v novi številki Družine.

Kakšen odnos ima sodobna družba do spolnosti?

Še vedno smo zadržani. Kot pravi predavatelj Christopher West, prevladujeta dva pogleda: da je spolnost slabo, hudičevo delo in na drugi strani, da gre le za užitek, ki ga je treba čim bolj izkoristiti. Na teh dveh skrajnostih temeljita vzgoja in miselnost, ki pripelje do rane na eni ali drugi strani.

Tema je občutljiva in se o njej neradi pogovarjamo.

In premalo celostno. Spolna revolucija je področje zelo odprla, a ga je pustila na zelo plitvi ravni. Običajno se vse obrne na hec. V resnici je tu vsak od nas malo ranjen, zaradi samopodobe, premalo potrditve, morda celo zaradi zlorabe, vsaj v besedi. Zato se temi radi izognemo, se postavimo za zid humorja, žalitve in radikalne poglede. Nič ni narobe, če se pohecamo, a bi bilo dobro, če bi se v enaki meri tudi resno in iskreno o tem pogovarjali.

Kako ste mislili, da je vsak od nas ranjen na tem področju?

Ženske imajo pogosto težave s samopodobo. Žena vodi delav­nice o tej temi, udeleženke si v začetku izberejo enega od listkov z različnimi napisi: lepa ali navadna. Od 25 udeleženk se jih je zadnjič 24 odločilo za listek z napisom »navadna« in le ena za listek z napisom »lepa«. To sporoča, da se ne dojemajo kot čudovite, enkratne, ustvarjene po Božji podobi. Po drugi strani na družbenih omrežjih prevladuje ideja, da se predstavimo idealizirane. Razkorak je ogromen: v sebi se počutiš nula, a navzven se kažeš popolnega. Vmesnega prostora, kjer bi iz sebe dal ranjenost, pa skoraj ni.

Kaj pa moški in njihova ranjenost?

Marca letos smo delali raziskavo, v katero je bilo zajetih okoli 400 udeležencev, starejših od 16 let. Kar 93 odstotkov moških je odgovorilo, da so imeli ali še vedno imajo težave s pornografijo. To je zelo navzoče v družbi. Kako se s tem soočamo, o tem govorimo, je drugo vprašanje, potisnjeno v osebno sfero in tam ostaja. To vpliva na odnose med zakoncema, na odnos do drugega spola v vsakdanjem življenju.

Kakšno je poslanstvo Inštituta Integrum?

Združuje mlade in odrasle, ki želimo v svoje življenje in tudi širše v družbo na področju spolnosti prinašati pozitivno sporočilo. Želimo, da se to obravnava čim bolj celostno. Od tod ime Integrum, ki ima korenino v teologiji telesa Janeza Pavla II., ki je s to besedo poimenoval človeka kot celostno bitje. Torej telesnost kot ena izmed bistvenih komponent integritete osebnosti človeka. Spolnosti želimo dajati mesto lepote in čudovitosti, z vso iskrenostjo in strokovnimi spoznanji, ki so danes na voljo, ter hkrati z duhovno kulturno-antropološko dediščino, ki jo naša družba premore.

Celoten članek si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh