Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali so moški glavni v družini?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 05. 2015 / 09:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali so moški glavni v družini?

Ali so moški glavni v družini?

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993. Letos je v ospredju vprašanje očetove vloge.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993. Ob letošnjem mednarodnem dnevu družin, s katerim so hoteli poudariti pomen najmanjše celice družbe, je v ospredju oče, saj so za slogan dneva izbrali vprašanje Ali so moški glavni v družini?. V Združenih narodih opozarjajo tudi na nepriznavanje enakih pravic za vse, še posebej pa na zatiranje pravic žensk in otrok, kar je nedopustno.

Okolje mora očete podpreti

Čeprav so moški v Sloveniji veliko bolj aktivni očetje, kot so bili v prejšnjih generacijah, in si želijo preživeti več čas z družino, poudarjajo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije, pa se pogosto zgodi, da so kljub temu odsotni. »Rečemo lahko, da so moški v Sloveniji vedno bolj odgovorni očetje, le okolje jih mora kot take prepoznati in jih podpreti,« menijo v ZPM. Eden izmed dejavnikov je 15-dnevni plačani očetovski dopust, ki ga je v letu 2012 izkoristilo kar 84 odstotkov očetov, neplačanega 75-dnevnega pa skoraj tretjina. Ko pa gre za pravico, ki ni vezana na spol, jo po navadi izkoristi mati.



Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

O očetovstvu tudi v katehezi in na sinodi

Zaradi negotovosti na trgu dela očetje preživijo veliko več časa na delovnem mestu, nato pa so utrujeni in si želijo sprostitve, česar pa ne iščejo v prijetnem družinskem okolju, temveč v družbi prijateljev. Ta pojav je opazil tudi papež Frančišek, ki je v katehezi o očetovstvu dejal, da smo »družba brez očetov«, zaradi česar so otroci sirote. Tudi ko so očetje z njimi, »se ne obnašajo kot očetje, ne pogovarjajo se s svojimi otroki, ne opravljajo svoje vzgojne naloge, s svojim zgledom in besedami ne posredujejo tistih načel, vrednot, pravil življenja, ki jih potrebujejo kot kruh.« Namesto tega se včasih izpostavi enakovreden odnos z otrokom, česar papež ne zavrača, vendar dodaja, da moški pri tem ne sme pozabiti, da je otrokov oče in mu mora znati dati ljubezen in pokazati, kje so njegove omejitve.

O vlogi starševstva v družbi so opozorili tudi na sinodi o družini. »Kristjan živi očetovstvo in materinstvo kot odgovor na poklicanost,« so zapisali v Sinodalnem poročilu (SP 43), kot težavo pa so navedli odsotnost moških, za kar pa niso krivi le ekonomski razlogi. »Odsotni so prav tam, kjer bi bilo potrebno, da odločneje prevzamejo odgovornost za otroke in družino.« (SP 8.) Po drugi strani pa so opozorili, da je dostojanstvo ženske zapostavljeno, materinstvo pa »pogosto diskreditirano, namesto da bi bilo deležno spoštovanja.« (prav tam.)

Dober oče - dober razvoj

Odsotnost očeta v otroku pusti praznino, ki je ne more nihče zapolniti. »Oče, ki je telesno navzoč in čustveno oddaljen, bo v otroku puščal občutek nevrednosti. To bo otroka zelo bolelo in vanj vnašalo nemir in stisko,« je povedal klinični psiholog in teolog Christian Gostečnik. Dober oče pozitivno vpliva na otrokov razvoj, odsoten (čustveno in telesno) pa ga lahko zapelje na slaba pota.

Preberite tudi:

Dober oče si vzame čas za svojo družino

Oče je nenadomestljiv





Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh