Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alojz Rebula in Zora Tavčar nagrajena za življenjsko delo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 12. 2017 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Alojz Rebula in Zora Tavčar nagrajena za življenjsko delo

Alojz Rebula in Zora Tavčar nagrajena za življenjsko delo

ZNP je 11. decembra podelil častna priznanja Boruta Meška za leto 2017.

Prejemnika priznanj Erika Jazbar in Bernard Nežmah, desno predsednik ZNP Tino Mamić.

Združenje novinarjev in publicistov je v ponedeljek, 11. decembra, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2017. Za življenjsko delo pri uveljavljanju svobode govora in demokracije sta ga prejela pisatelj in publicist dr. Alojz Rebula ter pesnica in publicistka dr. Zora Tavčar.

Glasnik medijske in politične svobode

Zakonca pisateljica in pesnica Zora Tavčar ter pisatelj Alojz Rebula sta pomembno oblikovala slovenski kulturni in družbeni prostor, so zapisali v obrazložitvi. »Njuna vzajemnost je zgled ne le zakonske zvestobe, ampak tudi umetniške in ustvarjalne vzajemnosti.«

Akademik Alojz Rebula je aktiven udeleženec in organizator foruma Draga vse od začetkov. V reviji Zaliv je objavljal svoje eseje. S svojimi brezštevilnimi eseji in družbeno angažiranimi razmišljanji, ki jih še pri 93 zaradi slepote narekuje, glasnik medijske in politične svobode kljub političnim in policijskim pritiskom, ki sta jih doživljala skupaj s soprogo. V tedniku Družina še vedno lahko beremo njegova razmišljanja v rubriki Credo na zadnji strani. Pri Založbi Družina je izdal tudi knjigo Credo.

Izvirni intervjuji

Pisateljica, pesnica in publicistka Zora Tavčar je kot urednica in publicistka soustvarjala tržaško revijo Mladika. Pisala je eseje, kritike in članke, mnoge kritične, tudi pod psevdonimi. »Njeni intervjuji so izvirni v njeni lastni tehniki priprave, kakor tudi odgovorih, ki jih ti ljudje drugim novinarjem niso nikoli povedali.«

Rebula in Tavčarjeva se zaradi zdravstvenih težav slovesnosti nista mogla udeležiti, zato jima bodo priznanje podelili v prihodnjih dneh na njunem domu.

Za izjemne dosežke v novinarstvu nagrajen Bernard Nežmah



V združenju so za izjemne dosežke v novinarstvu nagradili tudi Bernarda Nežmaha, ki so ga prepoznali kot enega najeminentnejših slovenskih novinarjev in kolumnistov. Širša javnost ga pozna predvsem kot izjemnega političnega analitika in avtorja več znanstvenih in strokovnih knjig.

Ravno zaradi konformizma večine mnenjskih voditeljev so njegovi lucidni in poglobljeni članki in analize še toliko bolj dragoceni. Njegov prispevek pluralnosti slovenske medijske krajine je neprecenljiv. »Njegova dela, v katerih jasno, prepričljivo in argumentirano pojasnjuje svoja stališča, mora vzeti v roke vsak, ki želi razumeti svet okoli sebe,« so prepričani v ZNP.

Nagrada za medijsko osveščanje slovenske družbe Eriki Jazbar



Nagrado za medijsko osveščanje slovenske družbe pa je prejela novinarka in aktivna članica slovenske narodne skupnosti v Furlaniji Julijski krajini Erika Jazbar, ki pomembno sooblikuje slovenski prostora in širi slovensko zavest med Slovenci v Italiji.

Meškovi nagrajenci so zgled

Meškovi nagrajenci so zgled, da se tudi v našem prostoru da veliko povedati, je povedal predsednik ZNP Tino Mamić. »Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z Meškovimi priznanji opozarja ne velike Slovence, ki so kljub najrazličnejšim preprekam, velikokrat tudi izredno hudim, glasno opozorili na dejstva, ki so v javnem interesu.« Mamić je tudi opozoril, da slovenska politična demokracija žal še vedno ni prinesla popolne medijske svobode. Glasbeno je program obogatil baritonist Zdravko Perger.

ZNP je častna priznanja začel podeljevati leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Foto: Ivo Žajdela

Preberite tudi:

Ob 65-letnici zakona »knjižni prvenec«
»Kulturnik, neuvrščen v sedanje duhovno ozračje«
Odlikovanje za pisatelja Rebulo

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh