Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alternativna Nobelova nagrada Edwardu Snowdnu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2014 / 10:16
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Alternativna Nobelova nagrada Edwardu Snowdnu

Podelitev v odsotnosti nagrajenca, v načrtu vklop v živo v Rusijo.

Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za narodno varnost Edward Snowden bo danes v odsotnosti v Stockholmu prejel letošnjo alternativno Nobelovo nagrado. Kot so sporočili iz ustanove Right Livelihood Award, pa med podelitvijo pričakujejo Snowdnov vklop v živo iz njegovega zatočišča v Rusiji. Podelitve se bosta med drugim udeležila njegov oče Lonnie Snowden in odvetnik Wolfgang Kaleck.



Snowden bo častno nagrado prejel, »ker je pogumno in s potrebno pristojnostjo razkril nepredstavljivi obseg državnega nadzora, ki krši temeljne demokratične procese in z ustavo zagotovljene pravice«, je zapisano v utemeljitvi stockholmske ustanove. Po lastnih navedbah bo ta poravnala pravne stroške za Snowdna, ki ga v domovini, v Združenih državah Amerike, kazensko preganjajo.

Poleg Snowdna odličja z denarno nagrado v višini okoli 160.000 evrov prejmejo še štiri osebe: britanski časnikar Alan Rusbridger, ki piše za časnik The Guardian, pakistanska borka za človekove pravice Asma Jahangir, Basil Fernando s Šri Lanke, ki prav tako dela v Azijski komisiji za človekove pravice, ter ameriški okoljevarstveni aktivist Bill McKibben.

Alternativno Nobelovo nagrado ustanova Right Livelihood Award vsako leto od leta 1980 podeljuje štirim posameznikom ali organizacijam. Z njo želijo počastiti in podpreti ljudi, ki se zgledno odzivajo na najnujnejše izzive človeštva.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh