Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ambulante za neopredeljene od prihodnjega tedna [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 01. 2023 / 07:37
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ambulante za neopredeljene od prihodnjega tedna [VIDEO]
Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupno 94 ambulant za neopredeljene bolnike po vseh zdravstvenih domovih po državi. FOTO: Tatjana Splichal

Ambulante za neopredeljene od prihodnjega tedna [VIDEO]

Po napovedih strokovne direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Tee Stegne Ignjatovič bodo začeli ambulante za neopredeljene zavarovane osebe oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika vzpostavljati s prihodnjim tednom.

Sprva je bilo sicer za ZD Ljubljana predvidenih 15 tovrstnih ambulant, za katere so že planirali prostore, konec minulega tedna pa so od ministrstva za zdravje prejeli navodila za 19 ambulant, končno število pa bo odvisno od pripravljenosti zaposlenih. V ZD Ljubljana-Šiška bodo po zatrjevanju predstojnika Andreja Divjaka predvidoma vzpostavili tri ali štiri.

Ambulanta tam, kjer je bolnik izgubil izbranega zdravnika

Bolniki bodo ambulanto za neopredeljene obiskovali v tisti enoti ZD Ljubljana, v kateri so izgubili izbranega zdravnika. »Tam jih namreč najbolje poznajo in hranijo vso njihovo zdravstveno dokumentacijo,« je poudarila Tea Stegne Ignjatovič, a dodala, da formalnih omejitev glede tega, da se lahko opredelijo tudi bolniki od drugod, ni.

Kakšno bo plačilo?

Zaposleni bodo za delo v tovrstnih ambulantah plačani po podjemnih ali drugih pogodbah civilnega prava in oproščeni plačila davka na izplačila na podlagi podjemnih pogodb. Dejavnost ambulante za neopredeljene bo plačana po pavšalnem znesku: za uro dela bodo zdravniki prejeli 121 € (okrog 80 € neto), zdravstveni tehniki in medicinske sestre 54 € (okrog 35 € neto), zdravstveno-administrativni sodelavci pa 27 €.

Prostovoljno vključevanje zaposlenih

Kot je poročala STA, se bodo zaposleni v ambulante za neopredeljene vključevali prostovoljno, v ZD Ljubljana pa so k delu povabili tudi zaposlene v ZD za študente in Železniškem ZD, kakor tudi koncesionarje v Mestni občini Ljubljana in primestnih občinah. Ko bodo ambulante vzpostavljene, bodo njihov delovni čas objavili na spletni strani zdravstvenega doma.

Upokojeni zdravniki niso predvideni

Po besedah Andreja Divjaka so ministrstvo opozorili na težave, ki jih prinaša ta ukrep iz oktobra sprejetega zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blažitev posledic covida-19 na področju zdravstva (od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024), med drugim za delo v tovrstnih ambulantah niso predvideni upokojeni zdravniki, mlajši specializanti, sobni zdravniki in nekateri drugi.


Pozitivne izkušnje iz Šiške

Po besedah strokovne direktorice se bodo obstoječe akutne in kronične ambulante za bolnike brez izbranega zdravnika, ki v nekaterih enotah delujejo od nekaj mesecev do enega leta, spremenile v ambulante za neopredeljene. Navkljub visokemu številu ljudi, ki so ostali brez osebnega zdravnika, so vsem zagotovili zdravstvene storitve tudi v Šiški, je dosedanje izkušnje podal predstojnik Divjak.

Kje bo največ ambulant?

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupno 94 ambulant za neopredeljene bolnike po vseh zdravstvenih domovih po državi (razen škofjeloškega), po več kot dve pa poleg ZD Ljubljana (19) še v ZD Maribor (6), ZD Ravne na Koroškem (5) in ZD Ptuj, ZD Nova Gorica in ZD Velenje (po 3). Posamezne ambulante imajo sicer različne največje obsege programa družinske medicine.

V ZD Maribor januarja nekaj ambulant

Ambulante za neopredeljene v tem tednu predvidoma še ne bodo zaživele v ZD Maribor in gorenjskih zdravstvenih domovih, ker se na odprtje še pripravljajo, saj so jim z ministrstva podrobnosti poslali šele konec decembra. V ZD Maribor bodo začeli v manjšem obsegu in januarja vzpostavili nekaj ambulant, njihovo število bo odvisno tudi od števila zaposlenih, ki jih bodo zagotovili.

Ukrep je kapljica v morje

Sprva bodo ambulante na matični lokaciji zdravstvenega doma v centru Maribora, nato jih bodo sproti dopolnjevali, odvisno od potreb in števila zaposlenih, je za STA dejala Maja Arzenšek iz službe splošne medicinske dejavnosti ZD Maribor. Ukrep ocenjuje kot kapljico v morje, »porajajo pa se nova vprašanja, denimo: če bo več interesa za delo v tej ambulanti, ga bo gotovo manj za dodatno delo kje drugje.«

Zahtevnost organizacije

Da jih je ukrep presenetil, se je strinjala tudi strokovna vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Lidija Pretnar Pristov. »Skušali bomo vsaj v nekem obsegu tovrstne ambulante odpreti povsod, kjer so predvidene,« je poudarila in opozorila na zahtevnost organizacije, saj bodo v njih delali isti zdravniki in sestre, ki dopoldne že delajo v svojih ambulantah in obenem večinoma tudi dežurajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh