Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Američani imenovali posebno odposlanko za Afganistanke in človekove pravice

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 12. 2021 / 08:50
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 09:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Američani imenovali posebno odposlanko za Afganistanke in človekove pravice
Zastava ZDA. FOTO: Pexels

Američani imenovali posebno odposlanko za Afganistanke in človekove pravice

Ameriška vlada je imenovala Rino Amiri na položaj posebne odposlanke za Afganistanke in človekove pravice. Amirijeva je po rodu Afganistanka. Zavzemala se bo za pravice žensk in deklet v Afganistanu pod talibani, ki so po 20 letih avgusta spet prevzeli oblast.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob najavi imenovanja dejal, da si ZDA želijo mirnega, stabilnega in varnega Afganistana, kjer lahko vsi Afganistanci živijo in napredujejo v okolju politične, gospodarske in družbene vključenosti, navaja STA.

Odvzemanje pravic

Blinken je poudaril, da se bo Amirijeva, ki je bila zaposlena v State Departmentu v času vlade predsednika Baracka Obame, ukvarjala z zadevami, ki so ključnega pomena zanj in za celotno vlado predsednika Josepha Bidna. Amirijeva je po imenovanju povedala, da ji je v čast, da bo lahko podpirala pogumne ženske, dekleta in ljudi v Afganistanu. Talibani so po prevzemu oblasti ženskam ponovno začeli odvzemati pravice, med drugim do šolanja in dela. V nedeljo so jim prav tako prepovedali daljša potovanja brez moškega spremstva.

Zagovornica pravic žensk

Amirijeva je Afganistan zapustila že kot otrok in se z družino preselila v Kalifornijo. Postala je odločna zagovornica pravic žensk, ki so trpele pod prvo vladavino talibanov. Bila je tudi svetovalka ameriškemu diplomatu Richardu Holbrooku, ki je bil nazadnje odposlanec za Afganistan in Pakistan. Amirjeva je pozvala k povečanju pomoči in sodelovanja s talibani. Zaveda se namreč, da humanitarna pomoč sama po sebi ne bo preprečila gospodarskega propada Afganistana ali odložila nadaljnje radikalizacije in nestabilnosti, še poroča STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh