Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Američani zaskrbljeni glede sestave talibanske vlade

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 08. 09. 2021 / 09:45
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Američani zaskrbljeni glede sestave talibanske vlade
Številni pripadniki talibanov so na terorističnem seznamu Združenih narodov FOTO: Vatican Media

Američani zaskrbljeni glede sestave talibanske vlade

Združene države Amerike so zaskrbljene glede sestave vlade, ki so jo včeraj v Afganistanu naznanili talibani. Kot je sporočil State Department, pa jo bodo sodile po dejanjih, vključno z dopuščanjem prostega odhoda Afganistancem iz države.

Talibani so na čelo svoje vlade, v kateri so ključna mesta zasedli najvišji predstavniki skupine, imenovali svojega veterana, mulo Mohameda Hasana Akunda, ki je na terorističnem seznamu Združenih narodov. Namestnik premierja bo njihov soustanovitelj, Abdul Gani Baradar, mesto notranjega ministra pa je dobil Siradžudin Hakani, vodja uporniške skupine Hakani, ki jo v ZDA obravnavajo kot teroristično skupino.

Številni pripadniki talibanov so na terorističnem seznamu Združenih narodov.

Ameriško zunanje ministrstvo izpostavlja, da je predstavljeni seznam imen sestavljen zgolj iz posameznikov, ki so člani talibanov ali njihovi bližnji sodelavci, žensk v novi vladi ni. Američane pa skrbita tudi pripadnost in zgodovina nekaterih posameznikov v novoimenovani vladi.

ZDA bodo kljub temu, kot so napovedale, talibane sodile po dejanjih in ne besedah. Ob tem so ponovile poziv talibanom, naj zagotovijo varen prehod vsem ameriškim državljanom in Afganistancem, ki bi želeli oditi iz države. Po podatkih ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna talibani sodelujejo pri evakuaciji, če imajo potniki ustrezne potovalne dokumente.

Talibani so minuli mesec med zaključkom umika ameriških in drugih tujih sil iz države po dvajsetih letih znova prevzeli oblast v državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh