Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Talibani v Kabulu pregnali protestnike s streli v zrak

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 07. 09. 2021 / 12:29
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Talibani v Kabulu pregnali protestnike s streli v zrak
V množici protestnikov so bile predvsem ženske (arhivska fotografija) FOTO: Vatican Media

Talibani v Kabulu pregnali protestnike s streli v zrak

V afganistanski prestolnici Kabul se je danes na protestih zbrala množica ljudi, večinoma žensk, ki odločno nasprotuje vmešavanju Pakistana v afganistanske zadeve. Talibani so protestnike pregnali s streli v zrak.

Množica, v kateri so bile predvsem ženske, se je zbrala pred pakistanskim veleposlaništvom v Kabulu. S transparenti in skandiranjem so protestniki nasprotovali vmešavanju Islamabada, ki ga mnogi že dolgo obtožujejo tesnih povezav s talibani.

Vodja pakistanske obveščevalne službe Faiz Hameed je minuli konec tedna obiskal Kabul, uradno zato, da bi ga veleposlanik seznanil z razmerami v Afganistanu. Tuji mediji pa poročajo, da naj bi bil njegov obisk namenjen predvsem srečanju z najvišjimi predstavniki talibanov, ki po prevzemu oblasti v Afganistanu sredi letošnjega avgusta še vedno niso oblikovali vlade.

Afganistanci se bojijo ponovitve brutalne vladavine talibanov v letih med 1996 in 2001.

Afganistanci so v strahu pred ponovitvijo brutalne vladavine talibanov v letih med 1996 in 2001 pripravili več manjših protestov. V mestu Mazar-i-Šarif na severu države je v ponedeljek manjša skupina žensk na protestu zahtevala spoštovanje njihovih pravic, protesti pa so bili prejšnji teden tudi v Heratu, kjer so ženske zahtevale enakost, pravičnost in demokracijo.

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile ženske povsem brez pravic. Talibani medtem obljubljajo, da bodo spoštovali pravice žensk v skladu z načeli šeriatskega prava, vendar za zdaj še ni jasno, kaj to za ženske pomeni.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh