Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UNICEF: otroci v Afganistanu potrebujejo takojšnjo pomoč

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2021 / 19:09
Oznake: Družba, Svet, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
UNICEF: otroci v Afganistanu potrebujejo takojšnjo pomoč
Otroke v Afganistanu poleg hude podhranjenosti ogrožajo tudi izbruhi ošpic FOTO: Vatican Media

UNICEF: otroci v Afganistanu potrebujejo takojšnjo pomoč

Po včerajšnjem izrednem vrhu G20 Unicef opozarja pred posledicami dramatične zdravstvene in prehranske krize v Afganistanu.

Po zadnjih ocenah naj bi do konca letošnjega leta 3,2 milijona otrok, mlajših od petih let, trpelo zaradi hude podhranjenosti – do konca leta bi bilo lahko milijon otrok tako močno podhranjenih, da bi zaradi tega lahko tudi umrli, poroča spletni portal Vatican News. Deset milijonov dečkov in deklic je odvisnih od humanitarne pomoči.

Unicef v Afganistanu: pomoč se nadaljuje …

Tudi v trenutni krizi in po umiku številnih mednarodnih akterjev Unicef s svojo široko mrežo partnerjev nudi obsežno pomoč v Afganistanu in svoje ukrepe še širi. Več kot 300 Unicefovih sodelavcev je pripravljenih, da ogroženim otrokom in njihovim družinam pravočasno priskrbi potrebno pomoč pred začetkom zime.

Kjer koli je mogoče, organizacija Združenih narodov za pomoč otrokom prebivalce oskrbuje s pitno vodo, podhranjene otroke oskrbuje z arašidovim maslom, ki v takšnih primerih rešuje življenja, ter dojenčke in malčke cepi proti otroškim boleznim. Od začetka letošnjega leta je UNICEF veliko prispeval k obravnavi več kot 210.000 otrok, ki trpijo za hudo in kronično podhranjenostjo.

Na zdravstvenih postajah v Afganistanu primanjkuje vsega: osebja, zdravil, bolniških postelj in medicinske opreme.

Po besedah Unicefovih predstavnikov se bodo težke razmere otrok v prihodnjih tednih na številnih krajih še bolj poslabšale, če ne bo kar najhitreje mogoče stabilizirati zdravstvenega sistema v državi in ogroženih otrok oskrbeti z najnujnejšim. Unicefova ekipa v Afganistanu poroča o srce parajočih razmerah na zdravstvenih postajah, kjer jim primanjkuje vsega: osebja, zdravil, bolniških postelj in medicinske opreme, še posebej na podeželskih območjih. 

Predvsem zdaj, ko je pred vrati ledena zima, je humanitarna pomoč prebivalcem Afganistana tekma s časom. Dečki in deklice ne morejo čakati, zatrjujejo pri Unicefu, našo pomoč potrebujejo zdaj.

Zdravstveni sistem v Afganistanu tik pred sesutjem

Posebej na podeželskih območjih številne zdravstvene ustanove niso usposobljene za delo. Obenem deželo pretresajo huda suša, nasilje in epidemija koronavirusne bolezni. Marsikje življenje otrok ogrožajo izbruhi ošpic in hudi napadi prebavnih težav, kot so bruhanje in driska. Pomoč mednarodne skupnosti je torej nujno potrebna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh