Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Američani v koronakrizi iščejo uteho v molitvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 04. 2020 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2020 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Američani v koronakrizi iščejo uteho v molitvi

Anketa: več kot polovica Američanov moli za konec pandemije koronavirusa.

Foto: splet / Wikimedia Commons

Več kot polovica državljanov Združenih držav Amerike redno moli za konec pandemije koronavirusa, so pokazali rezultati nedavne ankete, ki jo je opravilo ugledno raziskovalno središče Pew (Pew Research Center). Božjo podporo najpogosteje iščejo evangeličani, saj je med njimi kar 82 % izprašanih priznalo, da Boga prosijo za konec koronakrize.

Celo več kot tretjina ljudi, ki svojo vernost sicer opisujejo kot »ne prav močno«, trenutno ravna drugače: med tistimi, ki sicer molijo zelo redko ali celo nikoli, jih je v anketi 15 % pojasnilo, da zdaj redno molijo.

Po podatkih raziskovalnega središča Pew moli več žensk kakor moških, več starejših kot mlajših in več temnopoltih kot svetlopoltih. Med politiki za konec pandemije moli več republikancev kot demokratov.

Skrb zaradi posledic množičnih okužb s koronavirusom je v Združenih državah Amerike močno povečala tudi število ljudi, ki prek družbenih omrežij in televizijskih postaj redno spremljajo prenose bogoslužij. Zgolj 15. marca je 4,7 milijona ameriških državljanov spremljalo bogoslužja na spletnih portalih, svetopisemski portal »YouVersion« pa je v svojem iskalniku zaznal skoraj 170-% porast vnosa besede »strah«.

Tudi tretjina Nemcev trenutno pogosteje moli

Podobne rezultate je prinesla tudi anketa med nemškimi državljani, kjer od začetka koronakrize pogosteje moli kar tretjina ljudi. Po navedbah tednika Die Tagespost iz Würzburga molijo za lastno zaščito ter za zaščito sorodnikov in prijateljev.

Tudi v Nemčiji sodeč po izsledkih ankete moli več žensk kot moških (41 proti 27 %). Predvsem člani svobodnih cerkva od začetka krize več molijo za varnost vseh (73 %). Med katoličani in evangeličani je takšnih 41 %. Molitvene navade so se od začetka pandemije občutneje spremenile med starejšimi od 60 let kot v mlajših starostnih skupinah.

Po navedbah izvajalcev je v anketi sodelovalo 2.061 odraslih oseb, izprašane pa so bile med 27. in 30. marcem.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh